Δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά


Από τον Μιχάλη Πολίτη
Όταν στέλνετε τα παιδιά σας να παίξουν στον κήπο, στις αυλές ή στην εξοχή, σίγουρα τους λέτε να αποφεύγουν να ακουμπήσουν φυτά όπως οι τσουκνίδες ή να φάνε διάφορους άγριους καρπούς, από τον φόβο της δηλητηρίασης. Γνωρίζετε όμως ότι, επικίνδυνα και πιθανόν θανατηφόρα φυτά μπορεί να βρίσκονται και μέσα στο σπίτι σας και αν αγνοηθούν μπορεί να προξενήσουν σοβαρά προβλήματα;
Τα φυτά που διατηρούμε μέσα στα σπίτια μας είναι πολύ ωφέλημα για την ζωή μας. Φιλτράρουν και ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε αντικαθιστώντας τα με ζωογόνο οξυγόνο. Ωστόσο πολλά από τα δημοφιλή και αγαπημένα μας φυτά του σπιτιού προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών είναι μεγάλο. Αν έχετε λοιπόν στο σπίτι σας τροπικά φυτά καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσα από αυτά έχουν τοξικές ουσίες και αν είναι επικίνδυνα για τα παιδιά σας ή τα κατοικίδια ζώα σας.
Διάφορα χημικά που περιέχονται στις ρίζες, τα φύλλα, τον κορμό και τους σπόρους χρησιμεύουν στα φυτά σαν άμυνα στις επιθέσεις των εντόμων και των ζώων. Μερικές από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι τοξικές, ειδικά αν καταναλωθούν από ανθρώπους ή έρθουν σε επαφή με το ανθρώπινο δέρμα. Μερικά φυτά μπορεί να προξενήσουν επώδυνες φλεγμονές στα χείλη, την γλώσσα, το στόμα και τον λαιμό. Και δυστυχώς αυτό είναι ένα από τα λιγότερο οδυνηρά αποτελέσματα. Υπάρχουν φυτά που μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, εμετούς,  διάρροια, στομαχικούς πόνους και άλλα χειρότερα. 
Βέβαια στο Κέντρο Δηλητηριάσεων της χώρας μας δεν υπάρχουν πολλές αναφορές δηλητηριάσεων από διακοσμητικά φυτά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο κίνδυνος δεν είναι υπαρκτός. Μάλιστα διεθνώς τέτοιου είδους δηλητηριάσεις βρίσκονται  ψηλά στην λίστα, σε ηλικίες κάτω των πέντε ετών.
Για να προλάβετε, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα στα παιδιά σας ή στα κατοικίδια ζώα σας πρέπει να γνωρίζετε καλά τις ιδιότητες κάθε νέου φυτού που βάζετε στο σπίτι σας.

Η καλύτερη θεραπεία φυσικά είναι η πρόληψη, και αυτό που έχετε να κάνετε είναι να μάθετε στα μικρά παιδιά σας να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά που δεν τρώγονται ούτε να παίζουν με αυτά. Και βέβαια η πρόληψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φυτά που βρίσκονται έξω αλλά και μέσα στο σπίτι μας.
Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που είναι απόλυτα ασφαλή αλλά ταυτόχρονα υπάρχουν και άλλα που φαίνονται όμορφα και αβλαβή όπως τα υπόλοιπα αλλά μπορεί να είναι τοξικά και επικίνδυνα κατά κάποιον τρόπο. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζετε όσο το δυνατό περισσότερα για τα φυτά που συντηρείτε στο σπίτι σας.
Το άρθρο αυτό λοιπόν έχει σκοπό να σας ενημερώσει, και σε καμιά περίπτωση να σας τρομοκρατήσει. Όλα τα φυτά που αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο μπορούν άφοβα να καλλιεργηθούν σε εσωτερικούς χώρους, και είναι αβλαβή και ακίνδυνα αρκεί να προσέξετε μια απλή συμβουλή.
ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ!
Βήματα για να εξαλείψετε το ρίσκο δηλητηρίασης
Σε έκτακτο περιστατικό: Αν ένα φυτό έχει καταναλωθεί, διαπιστώστε ποιο ήταν το φυτό αυτό, μάθετε πόση ποσότητα φυτού καταναλώθηκε, επικοινωνήστε με το κέντρο δηλητηριάσεων, παρατηρήστε αν υπάρχουν δυσμενή συμπτώματα, πάρτε το φυτό μαζί σας και πηγαίνετε στα επείγοντα περιστατικά του κοντινότερου νοσοκομείου. Να γνωρίζετε πάντα το τηλεφωνικό νούμερο του Κέντρου δηλητηριάσεων. 210 7793777.
Αν και μερικά μέρη των φυτών έχουν μια πικρή, δυσάρεστη γεύση, και τα παιδιά θα αποφύγουν να τα καταπιούν ωστόσο εσείς να είστε προετοιμασμένοι για επείγοντα περιστατικά με πρόχειρες τις πρώτες βοήθειες. (ένα μπουκάλι με σιρόπι ιπεκουάνας για να προκαλέσετε  εμετό). Σε κάθε περίπτωση το Κέντρο Δηλητηριάσεων είναι αρμόδιο για να σας τις απαραίτητες οδηγίες.
Έκθεση στα δηλητήρια: Αποφύγετε την έκθεση στα δηλητήρια που προκαλείται αν καταναλωθεί κάποιο μέρος φυτού (φύλλα, σπόροι κλπ) η έρθει το φυτό σε επαφή με το δέρμα μας. Η κατανάλωση δηλητηριώδους τμήματος φυτού μπορεί να προκαλέσει εσωτερική δηλητηρίαση, καρδιακή ή νεφρική βλάβη. Η δερματική επαφή μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα όπως δερματίτιδα και αλλεργική αντίδραση. Τέλος το τρύπημα από βελόνες-φύλλων, ακίδες και αγκάθια μπορεί να είναι εξαιρετικά οδυνηρό.
Ασφαλής τοποθέτηση φυτών: Μην καλλιεργείτε φυτά που μπορεί να είναι τοξικά σε μέρη όπου μπορούν να τα πλησιάσουν μικρά παιδιά. Αν έχετε μικρά παιδιά φροντίστε να διατηρείτε στο σπίτι σας φυτά που είναι απόλυτα ασφαλή.
Προετοιμασία παιδιών: Μάθετε στα παιδιά να μην δοκιμάζουν να φάνε φυτά που δεν τρώγονται ούτε να παίζουν με αυτά. Και βέβαια η πρόληψη αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει τα φυτά που βρίσκονται έξω αλλά και μέσα στο σπίτι μας.
Ταυτοποίηση φυτών: Κανονικά τα διακοσμητικά φυτά που αγοράζετε θα έπρεπε να έχουν ετικέτες με οδηγίες περιποίησης και  προειδοποιήσεις για την τοξικότητά τους. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει θα πρέπει να κάνετε αυτήν την έρευνα μόνοι σας. Μάθετε ποια φυτά είναι δηλητηριώδη και σε τι βαθμό.
Σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων την ταυτότητα των φυτών σας και κρεμάστε μια ετικέτα με οδηγίες για τις ιδιότητές τους στα κλαδιά τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φυτά έχουν πολλές κοινές ονομασίες αλλά μόνο μια βοτανική ονομασία. Φροντίστε να γράψετε την ονομασία αυτή στην ετικέτα. Ζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την ταυτοποίηση των φυτών σας σε ανθοπωλεία, φυτώρια, αλλά και σε διάφορα βιβλία κηπουρικής.
Σαν μια επιπρόσθετη βοήθεια  παρουσιάζονται παρακάτω τα πιο γνωστά φυτά εσωτερικών χώρων που έχουν τοξικές ιδιότητες. Να σημειωθεί ότι ο βαθμός τοξικότητας δεν είναι ίδιος σε όλα τα παρακάτω φυτά και όλα τους μπορούν να καλλιεργηθούν άφοβα σε εσωτερικούς χώρους που δεν υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά ή κατοικίδια ζώα. Εξ' άλλου όπως θα διαπιστώσετε πολλά από αυτά τα έχετε ήδη στο σπίτι σας χωρίς να σας έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα.

Τα πιο κοινά δηλητηριώδη διακοσμητικά φυτά
Κοινή ΟνομασίαΕπιστημονική ΟνομασίαΤοξικά ΜέρηΠαραγόμενα Συμπτώματα
ΑνθούριοAnthuriumΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΚαλάδιοCaladiumΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΚλίβιαCliviaΌλο το φυτόΗ κατάποση προκαλεί ναυτία και διάρροια
ΝτιεφεμπάχιαDieffenbachiaΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΠόθοςEpipremnum syn.ScindapsusΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Ποϊνσέττια (Αλεξανδρινό)Euphorbia pulcherrimaΧυμόςΗ κατάποση προκαλεί ναυτία, διάρροια, εμετό και ερεθισμό. Η επαφή με το δέρμα προκαλεί διάφορους δερματολογικούς ερεθισμούς.
ΚισσόςHederaΦύλλα και καρποίΗ κατάποση προκαλεί καούρα στον λαιμό και γαστρεντερίτιδα.
ΑμαρυλλίςsHippeastrumΒολβοίΗ κατάποση προκαλεί ναυτία και διάρροια
ΜυρτιάMyrtus communisΌλο το φυτόΗ κατάποση προκαλεί ναυτία και εμετό
ΜονστέραMonsteraΦύλλα Έντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΠικροδάφνηNerium oleanderΌλο το φυτόΗ κατάποση ενός και μόνο φύλλου είναι αρκετή να διαταράξει την καρδιακή λειτουργία, να μπλοκάρει το κυκλοφοριακό σύστημα και να οδηγήσει στο θάνατο.
ΟξαλίςOxalisΌλο το φυτόΗ κατάποση προκαλεί ναυτία και εμετό και φλεγμονή στα νεφρά.
Φιλόδενδρο καρδιόφυλλοPhilodendron scandensΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα, παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
Αράλια (Πολυσκιάς)PolysciasΌλο το φυτόΗ κατάποση προκαλεί γαστρεντερικό ερεθισμό, ναυτία, εμετό και διάρροια.
ΣεφλέραSchefflera syn. BrassaiaΌλο το φυτόΗ κατάποση προκαλεί εμετό, απώλεια ισορροπίας, και άλλα.
ΣολάνουμSolanum pseudocapsicumΚαρποίΗ κατάποση προκαλεί καούρα στο στόμα και στο λαιμό, ακολουθούμενη από γαστρικό ερεθισμό, πυρετό και διάρροια.
ΣπαθίφυλλοSpathiphyllumΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΣιγκόνιοSyngoniumΌλο το φυτόΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΑλόηAloe barbadensis, Aloe Vera, Ο χυμός του φυτούΗ κατάποση προκαλεί ερεθισμό στο παχύ έντερο και λειτουργεί ως καθαρτικό (εκκένωση)
ΧρυσάνθεμοChrysanthemum indicum Φύλλα, στήμονες
ΚρότωνCodiaeum variegatum CrotonΦύλλα και χυμόςΚαούρα στο στόμα και η επαφή του χυμού με το δέρμα προκαλεί εκζέματα
ΚυκλάμινοCyclamen persicum ΒολβοίΈντονες στομαχικές κράμπες, ναυτία και διάρροια 
ΔατούραDatura innoxia Όλο το φυτόΤαραχή, σπαστικές κινήσεις, κώμα, υπνηλία, παραίσθηση, αύξηση θερμοκρασίας.
Εφόρμπια, Αγκάθι του ΧριστούEuphorbia miliiΧυμόςΗ επαφή προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και τα μάτια, η κατάποση του χυμού προξενεί πρήξιμο στη γλώσσα, στο στόμα και στο λαιμό και εμετό
ΟρτανσίαHydrangea macrophylla HydrangeaΦύλλα και μπουμπούκιαΕμετό, διάρροια, ασθμαίνουσα και γρήγορη αναπνοή.
ΚαλαγχόηKalanchoe daigremontianaΦύλλα και κλαδιά
ΑζαλέαRhododendron sp. AzaleaΦύλλα και νέκταρ των λουλουδιών
Σπαράγγι Asparagus densiflorusΟι καρποίΕρεθισμός του δέρματος που εκδηλώνεται με κοκκινίλα, πρήξιμο και φουσκάλες, αποτέλεσμα της επαφής με το χυμό.
Στερλίτζια, Πουλί του παραδείσουStrelitzia reginaeΣπόροι και κάλυκεςΕρεθισμός του στόματος αμέσως μετά την μάσηση, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, διάρροια και υπνηλία.
Λαντάναlantana camaraΚαρποί και φύλλαΕμετό και διάρροια, διαστολή της κόρης του ματιού και αναπνευστική εξάντληση.
ΑλοκάσιαAlocasiaΦύλλα και κλαδιάΈντονος ερεθισμός του βλεννογόνου υμένα παράγει πρήξιμο της γλώσσας των χειλιών και του ουρανίσκου.
ΑγαύηAgaveΧυμός
Φίκος (Όλα τα είδη)Ficus all speciesΧυμός
ΤσίκαςCycas revolutaΣπόροι
ΣανσεβέριαSanseveria)Φύλλα και χυμός
ΝάρκισσοςNarcissus
poeticus
Όλο το φυτόΣοβαρές περιπτώσεις δηλητηρίασης είναι σπάνιες, οικόσιτα ζώα μπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο αν φάνε μεγάλες ποσότητες.
ΥάκινθοςHyacinth
orientalis
Όλο το φυτόΗ κατάποση μπορεί να προκαλέσει διάφορους ερεθισμούς στο στόμα και το λαιμό, μπορεί επίσης να ερεθίσει το στομάχι και τα έντερα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.valentine.gr/poisonous_houseplants_gr.php

Σχόλια