Ισλανδία: Εκλογή 41χρονης περιβαλλοντολόγου ως πρωθυπουργού.

Η Κάτριν Γιακομπσντότιρ, η 41χρονη πρόεδρος του κόμματος Αριστερής-Πράσινης Κίνησης, εξελέγη πρωθυπουργός της Ισλανδίας.
Η Γιακομπσντότιρ είναι μία από τις δημοφιλέστερους πολιτικούς στην Ισλανδία, πρώην υπουργός Παιδείας και αναγνωρισμένη περιβαλλοντολόγος. Μία από τις πρώτες δεσμεύσεις της ήταν να επιτευχθεί ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα μέχρι το 2040.
Ως η τέταρτη πρωθυπουργός της Ισλανδίας μέσα σε μόλις δύο χρόνια, η Γιακομπσντότιρ θα αναλάβει καθήκοντα σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από τη δημόσια δυσπιστία για την πολιτική, με την ελπίδα να οδηγήσει τη χώρα βαθμιαία προς μια θετική αλλαγή.
«Είναι η ηγέτης του κόμματος που μπορεί να ενώσει καλύτερα τους ψηφοφόρους από αριστερά και δεξιά», δήλωσε η Εύα Ονουντότιρ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας, στους New York Times. «Επειδή αυτός ο συνασπισμός περιλαμβάνει κόμματα από την αριστερά και τη δεξιά, το έργο του θα αφορά περισσότερο τη διαχείριση του συστήματος αντί να κάνει επαναστατικές αλλαγές», πρόσθεσε.
Από τις πρώτες μέρες μετά το σχηματισμό του κυβερνώντος συνασπισμού, το κόμμα της Γιακομπσντότιρ έχει ήδη πάρει φιλόδοξα περιβαλλοντικά μέτρα. Ενδεικτικά, αντί να ορίσουν κάποιον ή κάποια βουλευτή του κόμματος ως Υπουργό Περιβάλλοντος, επέλεξαν τον Γκούντμουντουρ Ίνγκι Γκούντμπραντσον, περιβαλλοντικό ακτιβιστή και διευθύνοντα σύμβουλο της Landvernd, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής ΜΚΟ στην Ισλανδία. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αναμένεται να συνεχίσει και να εντατικοποιήσει τις εργασίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Παρά το ότι η κλιματική αλλαγή έχει αποδειχθεί ότι δίνει ώθηση στην τουριστική βιομηχανία της Ισλανδίας, η οποία υποδέχθηκε περίπου 2,2 εκατομμύρια επισκέπτες το 2017, η χώρα των 300.000 κατοίκων αναγνωρίζει τη σημασία της μετάβασης σε μια οικονομία καθαρής ενέργειας και της προετοιμασίας για αρνητικές κλιματικές επιδράσεις τις επόμενες δεκαετίες. Το σχέδιο δράσης της Ισλανδίας για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια στον τομέα των μεταφορών, τη βελτίωση της υποδομής για ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη φύτευση περισσότερων δέντρων και την προμήθεια όλης της ενέργειας για τους δημόσιους οργανισμούς από ανανεώσιμες πηγές.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.naftemporiki.gr/story/1302014/islandia-eklogi-41xronis-periballontologou-os-prothupourgou

Σχόλια