Το Κυνήγι για το Παραισθησιογόνο Μέλι στο Νεπάλ.



Η μέλισσα Apis dorsata laboriosa είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και το νέκταρ της μπορεί να «υπερηφανεύεται» για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές του.

Εδώ και αιώνες, μέλη της εθνοτικής ομάδας Gurung στο Νεπάλ κατεβαίνουν κάθε χρόνο τις πλαγιές των γκρεμών για να συλλέξουν άγριο μέλι ανάμεσα σε σμήνη μελισσών, θέτοντας τη ζωή τους σε κίνδυνο. Αυτό δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέλι, μιας οποιασδήποτε μέλισσας: η μέλισσα Apis dorsata laboriosa του Νεπάλ είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο και το νέκταρ της μπορεί να «υπερηφανεύεται» για τις παραισθησιογόνες ιδιότητές του. Οι επιδράσεις αυτές καταγράφονται από το 401 π.Χ., όταν Έλληνες στρατιώτες που διέρχονταν τη σημερινή Τουρκία, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, δηλητηριάστηκαν δοκιμάζοντας παρόμοιο μέλι.

Για να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους πατήστε «CC», «Οptions» και επιλέξτε «Ελληνικά»

Το μέλι, για τους Gurung, είναι ένα ισχυρό φάρμακο που ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις και αν ληφθεί σε μικρές δόσεις δημιουργεί ελαφριά μαστούρα. Η κατάποσή του σε μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να οδηγήσει σε ένα τοξικό ταξίδι παραισθήσεων με κρύο ιδρώτα, εμετό και διάρροια, που μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από 24 ώρες.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
https://www.vice.com/gr/article/qk4z8d/paraisthisiogono-meli-sto-nepal

Σχόλια