Το 2016 σημαδεύτηκε από σειρά αρνητικών κλιματικών ρεκόρ.

Μια σειρά βασικών δεικτών για το κλίμα δείχνουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται όλο και περισσότερο, μια τάση που δεν δείχνει τάσεις επιβράδυνσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.
Ο πλανήτης βίωσε μία σειρά από αρνητικά κλιματικά ρεκόρ το 2016, μεταξύ των οποίων για το πιο θερμό έτος στη σύγχρονη εποχή, το υψηλότερο επίπεδο της θάλασσας και την εκπομπή των περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου, σύμφωνα με νέα έκθεση για το παγκόσμιο κλίμα από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ.
Μια σειρά βασικών δεικτών για το κλίμα δείχνουν ότι ο πλανήτης θερμαίνεται όλο και περισσότερο, μια τάση που δεν δείχνει τάσεις επιβράδυνσης, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση.
«Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του περασμένου έτους ήταν αποτέλεσμα της μακροχρόνιας υπερθέρμανσης του πλανήτη και ενός ισχυρού φαινομένου Ελ Νίνιο στις αρχές του έτους», αναφέρει η έκθεση.
Καθώς η ανθρωπότητα συνεχίζει να βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα για ενέργεια, τα υψηλά επίπεδα αερίων του θερμοκηπίου ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα, «αιχμαλωτίζοντας» θερμότητα γύρω από τη Γη, υπογραμμίζει η έκθεση. Όλα τα κύρια αέρια του θερμοκηπίου, συμπεριλαμβανομένου του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και του υποξειδίου του αζώτου, ανέβηκαν σε νέα ύψη το 2016.
Η συγκέντρωση του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα έφτασε τα 402,9 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ξεπερνώντας τα 400 ppm για πρώτη φορά τη σύγχρονη εποχή και με βάση τα δεδομένα από πάγους με χρονολόγηση 800.000 ετών.
«Η κλιματική αλλαγή του κλίματος είναι ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα», καταλήγει η δημοσίευση που συντάχθηκε από περίπου 500 επιστήμονες από όλο τον κόσμο.
Η έκθεση επιβεβαίωσε ότι το 2016 ήταν το πιο θερμό έτος στην ιστορία, σηματοδοτώντας την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που σημειώνεται ρεκόρ. Η τήξη των πάγων οδήγησε επίσης σε ρεκόρ ανόδου για την παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας, η οποία είναι πλέον περίπου 82 χιλιοστά πάνω από το μέσο όρο του 1993.
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.naftemporiki.gr/story/1267207/to-2016-simadeutike-apo-seira-arnitikon-klimatikon-rekor

Σχόλια