Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.


«Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και όποια διάσπαρτη εστία προκύπτει εντός της περιμέτρου, αντιμετωπίζεται αμέσως από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής» δήλωσε ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ.
Ύφεση, έπειτα από πολύωρες προσπάθειες ισχυρών πυροσβεστικών δυνάμεων, παρουσιάζει η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου.
«Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και όποια διάσπαρτη εστία προκύπτει εντός της περιμέτρου, αντιμετωπίζεται αμέσως από τις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής» δήλωσε ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης προϊστάμενος του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Κέντρου Πυροσβεστικών Υπηρεσιών ΑΜΘ. Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, στο σημείο παραμένουν 70 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 52 σε πεζοπόρα τμήματα και οι 18 στα οχήματα, ενώ έχουν αποχωρήσει και τα δύο αεροσκάφη PZL.
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη, έχει αυξηθεί σημαντικά η ένταση των ανέμων και αγγίζει ήδη τα 7 μποφόρ, γεγονός που καθιστά επιβεβλημένη την παραμονή, στον χώρο, των πυροσβεστικών δυνάμεων και στη διάρκεια της αποψινής νύχτας.
Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση του μεγέθους της καταστροφής, ο πρόεδρος του ΔΣ του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, Δημήτρης Μπακαλούδης ανέφερε ότι «η πυρκαγιά εκδηλώθηκε εντός του Εθνικού Πάρκου, ωστόσο στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής της κινήθηκε σε εκτάσεις ήδη καμένες είτε από τη μεγάλη πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2011, είτε λόγω της ύπαρξης πεδίου βολής, σε άγονες βραχώδεις περιοχές με χαμηλή βλάστηση, με πυρόφιλους θάμνους όπως κουμαριές και φιλίκια οι οποίοι αναγεννώνται με τη φωτιά καθώς όταν καούν ξαναδίνουν απ' το ρίζωμα». Ως εκ τούτου ο κ. Μπακαλούδης εκτίμησε πως η προκληθείσα οικολογική ζημία είναι αμελητέα και τέτοιου βαθμού που η ίδια η φύση θα «επουλώσει τις πληγές» με καινούρια βλάστηση από τον Σεπτέμβριο.
Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην άμεση ανταπόκριση της πυροσβεστικής, στην πολυάριθμη και πολύ καλά συντονισμένη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς καθώς και στην «πολύ σημαντική» παρουσία και βοήθεια των στρατιωτών που ήταν παρόντες από την πρώτη στιγμή τόσο ως χειριστές των στρατιωτικών μηχανημάτων όσο και συμμετέχοντας στα πεζοπόρα τμήματα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.naftemporiki.gr/story/1258569/se-ufesi-i-purkagia-sto-ethniko-parko-dadias-leukimis-soufliou

Σχόλια