Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάνιελ Όμπριστ ανακάλυψε ότι ο ατμοσφαιρικός υδράργυρος συγκεντρώνεται στην αρκτική τούνδρα, όπου αποτίθεται στο έδαφος και καταλήγει τελικά στο νερό.
Μεγάλες ποσότητες τοξικού υδραργύρου συσσωρεύονται στην αρκτική τούνδρα, απειλώντας την τοπική κοινότητα, την άγρια πανίδα και τις υδάτινες οδούς, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.
Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Ντάνιελ Όμπριστ ανακάλυψε ότι ο ατμοσφαιρικός υδράργυρος συγκεντρώνεται στην αρκτική τούνδρα, όπου αποτίθεται στο έδαφος και καταλήγει τελικά στο νερό. Οι επιστήμονες έχουν αναφέρει εδώ και καιρό υψηλά επίπεδα ρύπανσης υδραργύρου στην Αρκτική και η νέα έρευνα εντοπίζει τον ατμοσφαιρικό υδράργυρο ως κύρια πηγή της ρύπανσης, αποκαλύπτοντας το πώς καταλήγει εκεί το στοιχείο.
Παρ’ όλο που η μελέτη δεν εξέτασε τις πιθανές επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, εάν η κλιματική αλλαγή παραμείνει ανεξέλεγκτη, μπορεί να αποσταθεροποιήσει αυτές τις ποσότητες υδραργύρου στα εδάφη της τούνδρας και να τις επιτρέψει να καταλήξουν στα ύδατα της Αρκτικής.
Η διεθνής ομάδα επιστημόνων εντόπισε από ένα παρατηρητήριο στην Αλάσκα ότι ο ατμοσφαιρικός υδράργυρος είναι η πηγή του 70% του ρύπου που βρίσκεται στο έδαφος.
Ο υδράργυρος είναι επιβλαβής ρύπος, απειλώντας τα ψάρια, τα πτηνά και τα θηλαστικά. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα υδραργύρου για μεγάλες περιόδους μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. Η κυρίαρχη πηγή ρύπανσης υδραργύρου στην ατμόσφαιρα είναι οι εκατοντάδες τόνοι του στοιχείου που εκπέμπονται κάθε χρόνο μέσω της καύσης άνθρακα, της εξόρυξης και άλλων βιομηχανικών διεργασιών ανά την υφήλιο.
Ο υδράργυρος στην Αρκτική απορροφάται από τα φυτά σε μια διαδικασία παρόμοια με τη λήψη του διοξειδίου του άνθρακα. Στη συνέχεια, ο υδράργυρος εναποτίθεται στο έδαφος όταν τα φυτά ρίχνουν φύλλα ή πεθαίνουν. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η απορροή υδραργύρου από το έδαφος της τούνδρας οδηγεί 50 έως 85 τόνους του μετάλλου στα ύδατα της Αρκτικής κάθε χρόνο.
Τα ευρήματα της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της Σύμβασης της Μιναμάτα για τον υδράργυρο, την πρώτη παγκόσμια συνθήκη που αποσκοπεί στην προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος από τις δυσμενείς επιπτώσεις του στοιχείου, αναφέρει ο Όμπριστ. Η συνθήκη υπογράφηκε από πάνω από 140 χώρες το 2013, και θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, με στόχο τη μείωση των εκπομπών υδραργύρου που προκαλούνται από την εκβιομηχάνιση και άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.naftemporiki.gr/story/1258485/sussoreusi-toksikou-udrargurou-stin-arktiki-toundra
Σχόλια