Γιγάντιο νεκροταφείο ελαστικών φαίνεται από το διάστημα.


Σε ένα γιγάντιο νεκροταφείο ελαστικών καταλήγουν τα παλιά λάστιχα αυτοκινήτων όταν ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής τους στο Κουβέιτ.

Το νεκροταφείο βρίσκεται στην περιοχή Sulaibiya, στην πόλη του Κουβέιτ. Μεγάλες τρύπες σκάβονται στο έδαφος, όπου απορρίπτονται τα παλιά ελαστικά, τα οποία σήμερα ανέρχονται σε περίπου επτά εκατομμύρια.
Η έκταση της λαστιχένιας χωματερής είναι τόσο μεγάλη, που φαίνεται ακόμα και από το διάστημα.
Εκτός από τα λάστιχα του Κουβέιτ, εκτιμάται ότι στην χωματερή απορρίπτονται και ελαστικά από άλλες χώρες, οι οποίες πιθανότατα πληρώνουν τις τέσσερις εταιρείες που διαχειρίζονται τη μεγάλη χωματερή για να ξεφορτωθούν και τα δικά τους απόβλητα.
Με οδηγία που εξέδωσε, η ΕΕ απαγορεύει από το 2006 την απόρριψη ελαστικών σε χωματερές, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την ανακύκλωση χιλιάδων τόνων ελαστικών στα κράτη μέλη ετησίως.
Τα υλικά που ανακτώνται από την ανακύκλωση ελαστικών μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή δαπέδων σε παιδικές χαρές, οργάνων γυμναστικής, υποστρωμάτων μοκέτας κλπ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων ή ακόμα και να επιστρέψουν στους δρόμους μετά από επεξεργασία, αν παραδοθούν σε καλή κατάσταση.
Στη Βρετανία μάλιστα σχεδιάζουν το επόμενο διάστημα ασφαλτοστρώσεις με βασικό υλικό τα ανακυκλωμένα ελαστικά, καθώς από έρευνα προέκυψε ότι αυτό θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση της ηχορύπανσης μειώνοντας τον θόρυβο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
Πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται λιγότερη συντήρηση, το νέο υλικό είναι φθηνότερο από αυτό που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για ασφαλτοστρώσεις, γεγονός που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρημάτων.


 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
www.econews.gr

Σχόλια