Τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης, έγιναν θέμα σε μεγάλο δίκτυο.


Η ηλικία τους, σύμφωνα με τις μελέτες των γεωπόνων, αγγίζουν ακόμα και τη μινωική εποχή. Εξακολουθούν και παράγουν κάθε χρόνο καρπούς, ενώ το λάδι τους είναι πάντα το ίδιο νόστιμο και υγιεινό………….

Ο λόγος για τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης, των οποίων η ιστορία και η βιωσιμότητα στον χρόνο έγιναν πρόσφατα αντικείμενο μελέτης αλλά και ντοκιμαντέρ από το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο, το arte/ZDF.
Το κανάλι ειδικεύεται με μεγάλη επιτυχία στα ταξιδιωτικά ντοκιμαντέρ, ενώ τις εκπομπές του παρακολουθούν φανατικά εκατομμύρια τηλεθεατές. Πολλές από αυτές μάλιστα προβάλλονται με ειδικές συμφωνίες και από άλλα τηλεοπτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο. Αυτή την περίοδο οι ερευνητές του καναλιού βρίσκονται στη χώρα μας, καθώς ετοιμάζουν μια σειρά ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στα ελληνικά νησιά. Πρώτος σταθμός τους είναι η Κρήτη και όχι τυχαία βέβαια, καθώς η πρωτοβουλία διάσωσης των αρχαίων ελαιόδεντρων από τους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού έχει συγκινήσει τους ερευνητές του καναλιού, που στηρίζουν την προσπάθεια.
«Οι άνθρωποι αυτοί είναι εξαιρετικοί επαγγελματίες και ταξίδεψαν σε πολλά μέρη της Κρήτης προκειμένου να καλύψουν τις ομορφιές του τόπου μας, αλλά και να κάνουν γνωστά σε όλο τον κόσμο τα αρχαία ελαιόδεντρα που βρίσκονται σε όλο σχεδόν το νησί» αναφέρει στην «Espresso» ο καθηγητής Δενδροκομίας του ΤΕΙ Κρήτης Σπύρος Λιονάκης, ο οποίος ήταν και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ, το οποίο σύντομα θα παρακολουθήσουν σε πρώτη φάση εκατομμύρια τηλεθεατές σε Γερμανία και Γαλλία. «Πραγματικά οι παραγωγοί του τηλεοπτικού δικτύου έδειξαν απίστευτο ενδιαφέρον για τα αρχαία ελαιόδεντρα. Τα περισσότερα γυρίσματα μάλιστα έγιναν κάτω από τη σκιά των δέντρων αυτών, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα δικαιώσει όλους εμάς που κάνουμε τα πάντα γι [Ο διάσημος Ελληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. ] ια τη διάσωσή τους».
«ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΝΩΙΚΗ ΕΠΟΧΗ»
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αρχαία ελαιόδεντρα της Κρήτης προκαλούν το ενδιαφέρον των ειδικών, αφού από τον Φεβρουάριο του 2009 έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων του νησιού μια προσπάθεια καταγραφής όλων των αρχαίων δέντρων. Σε αυτήν συμμετέχει ενεργά και το ΤΕΙ Κρήτης, που έχει αναλάβει να φτιάξει έναν χάρτη με τις τοποθεσίες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και την ηλικιακή προσέγγιση των ελαιόδεντρων.
«Κάποια από τα δέντρα αυτά αγγίζουν ακόμα και τη μινωική εποχή» εξηγεί ο Σπύρος Λιονάκης και προσθέτει: «Μιλάμε για εκατοντάδες δέντρα, με κάποια από αυτά να έχουν περίμετρο που φτάνει τα 22 μέτρα. Ενα τέτοιο υπάρχει στην είσοδο του χωριού Κουρούτες, στο Αμάρι Ρεθύμνου. Επίσης στο χωριό Βενεράτο της ίδιας περιοχής βρήκαμε δέντρο με περίμετρο 18,5 μέτρα, που η ηλικία του υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 2.000 χρόνια. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα αυτά, σύμφωνα και με τους ιδιοκτήτες τους, εξακολουθούν να παράγουν καρπούς και εξαιρετικής ποιότητας λάδι. Οι άνθρωποι αυτοί μίλησαν και στους ειδικούς του καναλιού, οι οποίοι δοκίμασαν μάλιστα και νοστιμότατες σταφιδολιές».
Ο Μίκης στηρίζει την πρωτοβουλία
Ολη αυτή η διαδικασία έχει ξεκινήσει με σκοπό την προστασία και τη διάσωση των δέντρων αυτών, ώστε να προστατευτούν από τους ιδιοκτήτες τους και να μην καταλήξουν καυσόξυλα για τζάκια και σόμπες. «Είναι κρίμα τα δέντρα αυτά να πέφτουν θύματα τέτοιων πράξεων. Κάποια από αυτά μάλιστα δυστυχώς εκριζώθηκαν λόγω δημόσιων και ιδιωτικών έργων. Αυτά τα δέντρα αποτελούν κληρονομιά από τους πρόγονους μας και πρέπει να τα προστατέψουμε. Οταν εντοπίζεται ένα τέτοιο δέντρο, το επισκέπτεται αμέσως η ομάδα του ΤΕΙ Κρήτης προκειμένου να καταγράψει όλα τα βιολογικά και ιστορικά του στοιχεία, καθώς και τις ψηφιακές γεωγραφικές συντεταγμένες του. Παράλληλα επιχειρείται η προσέγγιση της ηλικίας του» καταλήγει ο κ. Λιονάκης.
Για τα αρχαία ελαιόδεντρα έχει ενδιαφερθεί και ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί από τα προεδρεία των πολιτιστικών συλλόγων για όλη αυτή την προσπάθεια, την οποία υποστηρίζει.
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://hellenicspace.wordpress.com

Σχόλια