Τεχνητή φωτοσύνθεση αποδοτική όσο η φυσική φωτοσύνθεση.

Νέα επαναστατική τεχνολογία που αλλάζει πολλά:  Τεχνητή φωτοσύνθεση αποδοτική όσο η φυσική φωτοσύνθεση!
Πολλοί είναι οι ερευνητές ανά τον κόσμο που δουλεύουν πάνω στην ιδέα της τεχνητής φωτοσύνθεσης, δηλαδή της εργαστηριακής αντίδρασης των στοιχείων των φυτών με το φως.
Οι αποδόσεις των πειραμάτων αυτών είναι συνήθως αρκετά χαμηλότερες από την φυσική φωτοσύνθεση.
Μία ομάδα ερευνητών της Panasonic, έχει καταφέρει να αναπτύξει ένα σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης το οποίο παράγει οργανικά υλικά με αποδόσεις που φτάνουν στο 0.2% (με εργαλεία μέτρησης δανεισμένα από την τεχνολογία της ηλιακής ενέργειας), πλησιάζοντας δηλαδή τις αποδόσεις των πραγματικών φυτών που χρησιμοποιούνται στην τεχνολογία της ενέργειας από βιομάζα.
Η τεχνητή φωτοσύνθεση, χρησιμοποιεί το φως του ηλίου για να παράγει οξυγόνο και οργανικές ουσίες από νερό και διοξείδιο του άνθρακα, όπως κάνουν τα φυτά. Θεωρείται ως μία τεχνολογία που θα μπορούσε να λύσει τα ζητήματα της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας.
Ας δούμε όμως πως δουλεύει ακριβώς η τεχνητή φωτοσύνθεση. Αρχικά, η δεξαμενή γεμίζει με νερό και φωτίζεται. Στη συνέχεια το φως απορροφάται και τα μόρια του νερού αντιδρούν, παράγοντας ηλεκτρόνια, μόρια οξυγόνου και ιόντα υδρογόνου. Τα ηλεκτρόνια κινούνται μέσω των καλωδίων σε έναν καταλύτη, όπου αντιδρούν με το διοξείδιο του άνθρακα και τα ιόντα υδρογόνου. Η αντίδραση αυτή παράγει οργανικές ουσίες.
Νέα επαναστατική τεχνολογία που αλλάζει πολλά:  Τεχνητή φωτοσύνθεση αποδοτική όσο η φυσική φωτοσύνθεση!
Για να γίνει η παραπάνω μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα, τα ηλεκτρόνια πρέπει να διεγερθούν σε υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση, με τη χρήση του φωτός. Η Panasonic χρησιμοποιεί τεχνολογία φωτισμού που υπάρχει στη τεχνολογία LED, και έτσι ανακάλυψε ότι τα ηλεκτρόνια μπορούν να διεγερθούν σε πιο υψηλή ενεργειακή κατάσταση, ώστε να αντιδράσουν με το διοξείδιο του άνθρακα.
Από εδώ και στο εξής, η Panasonic στοχεύει στην επίτευξη απόδοσης παρόμοιας με εκείνη των πραγματικών φυτών στην παραγωγή αιθανόλης. Μελλοντικά, υπάρχει η προοπτική της λειτουργίας φυτών τεχνητής φωτοσύνθεσης, που θα μπορούσε να απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα από τα εργοστάσια και να παράγει αιθανόλη.
Δείτε την παρουσίαση στο παρακάτω βίντεο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.citypaper.gr

Σχόλια