Mάχη των ιθαγενών για το δάσος στο Εκουαδόρ.

Με ματσέτες, φυσοκάλαμα, μαχαίρια και όπλα μια κοινότητα ιθαγενών στον Αμαζόνιο υπερασπίζεται την περιοχή Sani Isla από την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία που εποφθαλμιά την εκμετάλλευσή της.
 

Οι κάτοικοι κατηγορούν την εταιρεία Petroamazonas ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει τα δικαιώματα εξόρυξης σε μια περιοχή παρθένου τροπικού δάσους. Η φυλή Κίτσουα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί μέχρι θανάτου το εκτάσεων 70.000 εκταρίων έδαφός της ενώ το ένα τέταρτο αυτής της γης περιλαμβάνεται στο εθνικό πάρκο Yasuni που θεωρείται ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στον πλανήτη.
Η πετρελαϊκή εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τις εργασίες στις 15 Ιανουαρίου με τη στήριξη και των δυνάμεων ασφαλείας του Εκουαδόρ ωστόσο μέχρι στιγμής δεν το έχει πράξει και οι κάτοικοι αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο γεγονός ότι είναι ενωμένοι αλλά και στην διάσταση που έχει πάρει το ζήτημα. 
 
Σε εξέλιξη είναι καμπάνια για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να πιεστεί η κυβέρνηση του προέδρου Κορέα να τηρήσει τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις. Η συλλογή υπογραφών εδώ
 
Αρθρο για το θέμα φιλοξένησε και η εφημερίδα Guardian
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια