Η ατμοσφαιρική ρύπανση ελαττώνει τις νοητικές ικανότητες.

 
Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να ελαττώνουν σημαντικά τις νοητικές δεξιότητες των μεσηλίκων και των ηλικιωμένων, αναφέρουν επιστήμονες από το Εθνικό Ίδρυμα Γηράνσεως (NIA) των ΗΠΑ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 14.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 50 ετών και άνω, διαπίστωσαν πως όσοι ζούσαν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων απέδιδαν χειρότερα σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων, όπως η ανάκληση λέξεων, οι γνώσεις, η γραμματική και το συντακτικό, καθώς και ο προσανατολισμός στον χώρο.

Η συσχέτιση αιωρούμενων σωματιδίων-φθίνουσας νοητικής ικανότητας παρέμεινε ισχυρή ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις νοητικές ικανότητες, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα και τα καρδιολογικά ή/και πνευμονολογικά προβλήματα.
Τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων που εντοπίστηκαν κυμαίνονταν από 4,1 έως 20,7 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Κάθε αύξησή τους κατά 10 μονάδες συσχετίσθηκε με μείωση κατά 0,36 βαθμούς στις βαθμολογίες των τεστ νοητικών δεξιοτήτων.
Η μείωση αυτή αντιστοιχεί σαν να είχαν οι εθελοντές εγκέφαλο γερασμένο κατά 3 χρόνια, είπαν οι ερευνητές παρουσιάζοντας χθες τη μελέτη τους στο ετήσιο συνέδριο της Γεροντολογικής Εταιρείας της Αμερικής, στο Σαν Φρανσίσκο.
«Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μετά την ηλικία των 50 ετών έχει συσχετισθεί με αυξημένα καρδιαγγειακά και πνευμονολογικά προβλήματα, ακόμα και με πρόωρο θάνατο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζένιφερ Άιλσαϊρ, από το Κέντρο Βιοδημογραφίας & Πληθυσμιακής Υγείας του NIA.
«Ολοένα περισσότερα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν ότι σχετίζεται και με αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και την λειτουργικότητα του εγκεφάλου», πρόσθεσε.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια