Ελέφαντες «παράγουν» τον πιο γλυκό καφέ.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε διαβάσει για καφέδες που παράγονται σε διάφορες χώρες του κόσμου όχι με τον κλασικό τρόπο... της συλλογής των καρπών του καφεόδεντρου και της περαιτέρω επεξεργασίας του, αλλά με τη συμμετοχή των ζώων στη διαδικασία.
Μετά το γνωστό, λοιπόν, και συμπαθές ζωάκι kopi luwak (ένα είδος νυφίτσας), όπου από τα κόπρανά του συλλέγονται οι κόκκοι του καφέ που έχει καταναλώσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια καθαρίζονται για να παράγουν εν τέλει έναν από τους πιο σπάνιους και ακριβότερους καφέδες στον κόσμο, σειρά έχει ο ελέφαντας.

Ακολουθώντας περίπου την ίδια διαδικασία, οι ελέφαντες της Ταϊλάνδης και της Μαλαισίας τρέφονται μόνο με κόκκους καφέ Arabica που καλλιεργούνται σε υψόμετρο περίπου 5.000 μέτρων και στη συνέχεια… αφοδεύουν.

Το «περιεχόμενο» καθαρίζεται και από αυτούς τους «επεξεργασμένους» πλέον κόκκους καφέ διά της πέψης των ελεφάντων δημιουργείται ένα πανάκριβο και γευστικότατο ρόφημα καφέ που κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ 50 δολάρια το φλιτζάνι!

Τα ένζυμα στο στομάχι του ελέφαντα διασπούν τις πρωτεΐνες στους κόκκους του καφέ, και δεδομένου ότι οι πρωτεΐνες αυτές είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της πικρίλας του καφέ, λιγότερη πρωτεΐνη σημαίνει και μειωμένη πικρή γεύση, άρα γευστικότερο αποτέλεσμα.

Είναι μια πανδαισία από σοκολάτα γάλακτος, καρυδιού και κόκκινων μούρων σε συνδυασμό με νότες μπαχαρικών η αίσθηση που αφήνει η γεύση του καφέ στο στόμα», περιγράφει ο σεφ ενός υπερπολυτελούς resort στην Ταϊλάνδη, όπου έχει την τιμή να προετοιμάζει και να σερβίρει τον εν λόγω καφέ στους πελάτες του.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η υψηλή τιμή του οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελέφαντες θα πρέπει να τρώνε περισσότερα από 72 κιλά κόκκους Arabica για να παράγουν μόλις 2,2 κιλά καφέ!
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Σχόλια