Το δέντρο της Tule, ένα δέντρο με περίμετρο 54 μέτρα!.

Το Santa Maria del Tule είναι μια μικρή πόλη στην πολιτεία Οαχάκα του Μεξικού. Η κατά τα άλλα πολύ συνηθισμένη Μεξικανική πόλη έχει την τύχη να βρίσκεται μόλις 10 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά  από το Arbol del Tule (δέντρο της Tule), το δέντρο με την μεγαλύτερη περίμετρο στον πλανήτη.

Το τεράστιο δέντρο έχει περίμετρο πάνω από 50 μέτρα στη βάση του και η ηλικία του έχει υπολογιστεί ότι είναι μεταξύ 2000 και 3000 ετών, καθιστώντας το ένα από τα παλαιότερα έμβια όντα πάνω στη γη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι η μεγαλύτερη ενιαία βιομάζα στον κόσμο. Το παράξενο είναι ότι το δέντρο της Tule εξακολουθεί να αυξάνεται. Το βάρος του, μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι είναι 550 τόνοι και έχει όγκο 705 κυβικά μέτρα.
Το Arbol del Tule είναι με βεβαιότητα το πιο διάσημο δέντρο του Μεξικού. Το δέντρο και η γύρω περιοχή αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο της φύσης και ένα δημοφιλή τουριστικό προορισμό για ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Το Κυπαρίσσι Montezuma (Taxodium mucronatum), ή Ahuehuete (που σημαίνει «βαθιά νερά») στην αρχαία γλώσσα Nahuatl, είναι το εθνικό δέντρο του Μεξικού. Σύμφωνα με το μύθο, ο Hernan Cortes στάθηκε κάτω από τα κλαδιά του και φώναξε θριαμβευτικά όταν οι Αζτέκοι νίκησαν τους Ισπανούς την «Θλιβερή Νύχτα» (La Noche Triste).

Η πόλη Santa Maria del Tule πήρε το όνομά της από το διάσημο δέντρο και διαθέτει όχι μόνο ένα, αλλά επτά εξαιρετικά μεγάλα και αρχαία κυπαρίσσια. Οι κάτοικοι της περιοχής για να τιμήσουν το δέντρο έχουν καθιερώσει την περίφημη Tule Tree, την γιορτή του δέντρου κάθε χρόνο στις 7 Οκτωβρίου.



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

Σχόλια