Βίντεο ντοκουμέντο από βρετανικά πειράματα για την ανάπτυξη βιολογικών όπλων.

 
 
Όπως αναφέρει η Daily Mail,
τα εν λόγω πειράματα, που αφορούσαν την πιθανή χρήση θανατηφόρων ιών σε πόλεμο, πραγματοποιήθηκαν από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 1952, στα ανοικτά των ακτών του Isle of Lewis.

Περίπου 3.500 ινδικά χοιρίδια και 83 πίθηκοι (Rhesus Macaque) εκτέθηκαν σε θανατηφόρους ιούς, όπως η βουβωνική πανώλη.
Τα πειράματα πραγματοποιούνται την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και οι Βρετανοί επιθυμούσαν να έχουν ισχυρά όπλα σε περίπτωση που ξεκινούσε ένας βιολογικός πόλεμος με τους Σοβιετικούς.

Στο πείραμα,
που πραγματοποιήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε από τους ερευνητές εργαστήριο Porton Down στο Wiltshire, πίθηκοι και ινδικά χοιρίδια τοποθετήθηκαν στο κατάστρωμα ενός πλοίου και εκτέθηκαν σε θανατηφόρους ιούς, που απελευθερώθηκαν από έκρηξη βιολογικής βόμβας.

Πολλά από τα ζώα πέθαναν σε λίγες ημέρες,
ενώ όσα επέζησαν θανατώθηκαν και τεμαχίστηκαν ώστε να εξεταστούν τα όργανά τους σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε η έκθεση τους στους θανατηφόρους ιούς.

Σύμφωνα με τη Daily Mail λίγοι από αυτούς που συμμετείχαν στο πείραμα είναι σήμερα εν ζωή. Ένας από αυτούς είναι ο 82χρονος Geoffrey Scarlett. Ως υπαξιωματικός στο πλοίο που πραγματοποιήθηκαν τα πειράματα γνώριζε τους πραγματικούς στόχους. Ο Scarlett κάνει λόγο για ανάγκη εκείνης της περιόδου για την ανάπτυξη ενός νέου όπλου μαζικής καταστροφής. «Ήμασταν εν μέσω Ψυχρού Πολέμου» σημειώνει.

«Είχαμε δει την πυρηνική βόμβα και αυτό ήταν ένα άλλο είδος πολέμου. Θεωρητικά αυτό θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρο από έναν πυρηνικό πόλεμο. Μια πυρηνική βόμβα μπορεί να διαλύσει μια πόλη, ένα βιολογικό όπλο μπορεί να καταστρέψει μια ολόκληρη χώρα», προσθέτει.

Όπως σημειώνεται Daily Mail τα πειράματα γινόντουσαν προφανώς με απόλυτη μυστικότητα και τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ αυστηρά. Ωστόσο την τελευταία μέρα του προγράμματος σημειώθηκε ένα ατύχημα.

Μια μηχανότρατα, με το όνομα Carella, έπλευσε εντός ακτίνας του βιολογικού όπλου.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες για 21 ημέρες δύο πολεμικά πλοία την παρακολουθούσαν περιμένοντας μια κλήση κινδύνου. Τελικά αυτή η κλήση δεν ήρθε ποτέ και σχεδόν όλα τα αρχεία από το περιστατικό καταστράφηκαν.

Τα μέλη του πληρώματος έμαθαν για την έκθεσή τους στον ιό μετά από 50 χρόνια, όταν επίσημα άνοιξε ο φάκελος. Το πείραμα με την κωδική ονομασία Operation Cauldron δεν απασχόλησε ποτέ την κοινή γνώμη.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την Daily Mail, σε περίπτωση που αυτό συνέβαινε ο Ουίνστον Τσόρτσιλ (τότε υπουργός Άμυνας) είχε ετοιμάσει μια δήλωση για να αιτιολογήσει τα πειράματα. «Η πιθανότητα οι θανατηφόροι ιοί να χρησιμοποιηθούν σε έναν μελλοντικό πόλεμο δεν μπορεί να αγνοηθεί [...] Οι έρευνες έχουν ως στόχο την ανάπτυξη αμυντικών μέτρων και τα πειράματα αποτελούν μέρος αυτών των ερευνών», φέρεται ότι θα ανέφερε ο Τσόρτσιλ.

Σήμερα το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας  προσπαθεί  να αποστασιοποιηθεί από τα πειράματα.
Η δημοσιοποίηση της ταινίας είναι μια ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι  η Βρετανία προσπαθούσε να αναπτύξει ίσως ένα από τα πιο θανάσιμα όπλα που θα είχε δει ποτέ ο κόσμος, σχολιάζει η Daily Mai


Operation CAULD από stefanelonikitelo ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια