Καρχαρίας έσωσε άνθρωπο.


του Θεολόγου Αλεξανδράτου
Το Κιριμπάτι είναι ένα σύμπλεγμα νησιών στο κέντρο του Ειρηνικού ωκεανού και έγινε αυτόνομο κράτος το 1979 όταν κέρδισε την ανεξαρτησία του από τη Μεγάλη Βρετανία. Μέχρι τότε λεγόταν Νησιά Τζίλμπερτ (από τον θαλασσοπόρο που τα ανακάλυψε) και αυτές οι κουκίδες στη μέση του απέραντου γαλάζιου είδαν τα φώτα της δημοσιότητας για πρώτη φορά μέσα από μια πρωτοφανή ιστορία.

Οι κάτοικοι των νησιών αρέσκονται να ψαρεύουν και ένας εξ αυτών, ο 41χρονος Τοακάϊ Τεϊτόι απέπλευσε από την πρωτεύουσα Ταράουα για το νησί Μαϊάνα που είναι ο τόπος καταγωγής του, θέλοντας να συνδυάσει τη βόλτα με το χόμπι του.
Μαζί του ήταν και ο γαμπρός του και οι δύο άντρες έριξαν τις πετονιές και περίμεναν. Προφανώς τα ψάρια δεν τσιμπούσαν γιατί οι δύο άνδρες στη διαδρομή αποκοιμήθηκαν και κάτι τέτοιο στη θάλασσα μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Όταν ξύπνησαν ανακάλυψαν ότι η ξύλινη βάρκα τους είχε παρασυρθεί στο πουθενά και λίγο αργότερα τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα αφού τους τελείωσε η βενζίνη.
Το χειρότερο όλων όμως ήταν η έλλειψη νερού και η επερχόμενη αφυδάτωση. Ο 52χρονος γαμπρός του Τεϊτόι δεν άντεξε και στις 4 Ιουλίου εγκατέλειψε τον μάταιο τούτο κόσμο. Ο Τεϊτόι κοιμήθηκε το βράδυ δίπλα του και, μη έχοντας άλλη λύση, έκανε μια πρόχειρη κηδεία και έριξε το πτώμα του στο νερό.
¨Εκείνο το βράδι προσευχήθηκα με όλη τη δύναμη της ψυχής μου» είπε αργότερα ο 41χρονος και οι προσευχές έπιασαν τόπο αφού την επόμενη ξέσπασε καταιγίδα και κατάφερε να μαζέψει αρκετό πόσιμο νερό.
Οι μέρες περνούσαν όμως και παρότι είχε τροφή από τα ψάρια που έπιανε και νερό, ο κίνδυνος να μην τον βρουν ποτέ δεν είχε περάσει.
Τη μέρα μάλιστα που είδε μπροστά του το μεγάλο γκρίζο πτερύγιο, προσευχήθηκε γιατί φοβήθηκε ότι έφτανε το τέλος του.
Ο καρχαρίας πλησίασε τη βάρκα και- σύμφωνα με τη μαρτυρία του Τεϊτόϊ- την σκούντησε με το σώμα του σα να προσπαθούσε να τη γυρίσει από την άλλη πλευρά. Ο άνθρωπος κοίταξε γύρω του και είδε ότι στην πλευρά που τον έσπρωχνε ο καρχαρίας υπήρχε ένα σκάφος διάσωσης που τον έψαχνε!
Η απίθανη ιστορία του Τεϊτόι είχε αίσιο τέλος χάρη στον καρχαρία και τις προσευχές ενώ στους σωτήρες έκανε εντύπωση ότι το πρώτο που τους ζήτησε ο 41χρονος δεν ήταν φαγητό ή νερό αλλά ένα τσιγάρο…
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://topontiki.gr

Σχόλια