Νέο είδος πιθήκου ανακαλύφθηκε στο Κονγκό.

 
Το νέο είδος πιθήκου ονόματι Λεσούλα το οποίο βρέθηκε στα δάση του Κονγκό είναι μόλις το δεύτερο νέο είδος που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 28 χρόνια στην Αφρική.
Η ανακάλυψη του θηλαστικού στο Κονγκό είναι αξιοσημείωτη καθώς η ταυτοποίηση νέων για τους επιστήμονες θηλαστικών είναι κάτι σπάνιο.
Το είδος πιθήκου Λεσούλα (Cercopithecus lomamiensis) έχει ένα γυμνό πρόσωπο και μια χαίτη από μακριά ξανθά μαλλιά και χαρακτηρίζεται από τους ερευνητές που το ταυτοποίησαν ως ντροπαλό και ήρεμο.
Ζει στο έδαφος αλλά και στα δέντρα σε μια δασική έκταση 6.500 τετραγωνικών μιλίων στο Κονγκό ανάμεσα στο Λομάμι και την πάνω όχθη των ποταμών Τσουάπα. Τρέφεται κυρίως με φρούτα και χόρτα.
Ο Τζον και ο Τέρεσι Χάρτ του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστήμιου του Γέιλ, είδαν για πρώτη φορά το νέο αυτό είδος το 2007 στο σπίτι ενός διευθυντή σχολείου ο οποίος είχε υιοθετήσει μια μικρή θηλυκή Λεσούλα στην πόλη Οπάλα. Αργότερα την ίδια χρονιά, η ομάδα ανακάλυψε το είδος αυτό στην ζούγκλα.
"Ήταν μια τελείως ξαφνική ανακάλυψη. Ξέραμε πως είχαμε κάτι το ασυνήθιστο και πιθανότατα ένα άγνωστο είδος, όταν πρωτοείδαμε το ζώο. Ωστόσο, το γεγονός ότι είχαμε όντως ένα νέο είδος πιστοποιήθηκε μόνο όταν είχαμε τα αποτελέσματα από τις γενετικές και μορφολογικές αναλύσεις της ερευνητικής ομάδας μας" δηλώνουν.
Το τελευταίο είδος πιθήκου που ανακαλύφθηκε στην Αφρική ήταν το Κιπούντζι (Rungweecbus kipunji) στην Τανζανία το 2003, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την τελευταία ανακάλυψη του Rercopithecus solatus στην Γκαμπόν το 1984.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια