Είναι η πρώτη φορά, έπειτα από 30 χρόνια, που η «σιδηρά κυρία» ανακαινίζεται και το έργο έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
«Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα έργο υποδειγματικό, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης», αναφέρουν οι εμπνευστές του. Στο επίκεντρο έχουν βάλει την εξοικονόμηση ενέργειας αλλά και τη δύναμη της βαρύτητας. «Ο άνεμος θα λειτουργεί 4 κάθετες ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στον πρώτο όροφο αλλά δεν θα είναι εμφανείς», εξηγεί ο αρχιτέκτονας Αλέν Μοατί. «Αντίστοιχα, τα νερά από τις αποχετεύσεις, αντί να καταλήγουν στο έδαφος από 60 μέτρα ύψος, θα χρησιμοποιηθούν για να λειτουργήσουν τις ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Ο κενός χώρος στο κέντρο της σιδερένιας κατασκευής θα περικυκλωθεί από μια πλατφόρμα για θέα που θα λειτουργήσει σαν αίθριο, το οποίο θα καλύπτεται με γυάλινα πάνελ. Για την προστασία από τον ήλιο θα τοποθετηθούν ειδικά τζάμια, τα οποία θα επιτρέπουν τη μείωση της θερμότητας κατά 25% κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και, άρα, θα περιορίζουν τη χρήση του κλιματισμού. Τα υφιστάμενα «περίπτερα» Γκουστάβ Αϊφελ και Φεριέ θα ανακατασκευαστούν, όπως και οι εκθεσιακοί και βοηθητικοί χώροι, το εστιατόριο και το εκθετήριο.
Ενέργεια
Στόχος είναι η βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς του κτιρίου κατά 30%. Για να είναι κάτι τέτοιο εφικτό, οι αρχιτέκτονες θα εγκαταστήσουν νέα συστήματα μόνωσης και κλιματισμού. Σ’ αυτό το πλαίσιο, στη σκεπή του κτιρίου Φεριέ και σε έκταση 10 τετρ. μέτρων θα τοποθετηθούν τέσσερις ηλιακοί θερμοσυσσωρευτές, που υπολογίζεται ότι θα καλύπτουν κατά 50% τις ανάγκες των δύο κτιρίων σε ζεστό νερό.
Για τους ίδιους λόγους, κάτω από το κτίριο θα εγκατασταθούν 4 κάθετες ανεμογεννήτριες με έλικες, οι οποίες θα είναι αθόρυβες και θα παράγουν 8.000 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο. Υδραυλικές τουρμπίνες θα ενσωματωθούν στο δίκτυο παροχής νερού, επιτρέποντας την παραγωγή επιπλέον 4.000 κιλοβατώρων ενέργειας τον χρόνο. Θα υπάρξει επίσης δυνατότητα αποθήκευσης του βρόχινου νερού, το οποίο θα χρησιμοποιείται στις τουαλέτες του κτιρίου.
Ταυτόχρονα, το 95% του φωτισμού θα παρέχεται από λαμπτήρες τύπου LED, που εξοικονομούν ενέργεια και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ αντλίες θερμότητας θα ρυθμίζουν τη θέρμανση και την ψύξη των κτιρίων.
Το όλο εγχείρημα θα κοστίσει 25 εκατομμύρια ευρώ και προγραμματίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Οι προσπάθειες «πρασινίσματος» του Πύργου του Αϊφελ δεν είναι καινούργιες. Ούτως ή άλλως, ο δήμος της πόλης του Παρισιού είχε τοποθετήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος ψηλά στην ατζέντα του ήδη από το 2007.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Σχόλια