ΕΚΤΑΚΤΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Αρκούδα στον Προφήτη Ηλία – Έκτακτη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια (αναλυτικό ρεπορτάζ-φωτογραφίες-video)

Αυτό που φάνταζε το πιο απίθανο σενάριο, έγινε πραγματικότητα.

Από το πρωί που μάθαμε την είδηση μας φάνηκε εντελώς απίστευτη και γι’ αυτό χρειάστηκε να το επιβεβαιώσουμε από πολλές πλευρές.


Το γεγονός

Τις 9:00 το πρωί ο συμπολίτης μας... Νίκος Παγούνης ανέβηκε από τα σκαλιά της λίμνης (μετά τον Άι Σωτήρα) στον Προφήτη Ηλία. Ακριβώς επάνω (στο τέλος των σκαλοπατιών) βρέθηκε αντιμέτωπος με μια αρκούδα, η οποία μάλιστα σηκώθηκε όρθια και ήταν ψηλή (λίγο πάνω από 2 μέτρα). Ο κ. Παγούνης την αντιμετώπισε με ψυχραιμία, καθώς η αρκούδα ήταν από την εσωτερική πλευρά που συρμάτινης περίφραξης. Μετά από λίγο η αρκούδα υποχώρησε ήσυχα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Ομάδα της "Καλλιστώ", που κατέφθασε με σκυλιά τα οποία ανίχνευσαν περιττώματα και τρίχες αρκούδας. Επιτόπου έφτασε και κλιμάκιο του Δασαρχείου Καστοριάς και άλλοι αρμόδιοι παράγοντες.



Οι εκδοχές

Η πρώτη εκδοχή λέει ότι όταν πάγωσε η λίμνη η αρκούδα να περπάτησε πάνω στον πάγο και έτσι να πέρασε στην χερσόνησο της Καστοριάς.

Η δεύτερη αναφέρει ότι η αρκούδα μπορεί να έφτασε κολυμπώντας από απέναντι όχθη.



Έκτακτη σύσκεψη

Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Δημήτρη Σαββόπουλου παρουσία της Αστυνομίας, της Θηροφυλακής, του Δασαρχείου, εκπροσώπων των μη κυβερνητικών οργανώσεων Καλλιστώ και Αρκτούρου, του Συλλόγου Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς, των δύο κυνηγητικών συλλόγων του Νομού και του τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας, έπειτα από τον εντοπισμό αρκούδας σήμερα το πρωί στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, ώστε να υπάρξει άμεση αντιμετώπιση του γεγονότος και ασφαλή διακομιδή του ζώου στο φυσικό του βιότοπο.

Η αρκούδα εντοπίστηκε στο μονοπάτι που συνδέει την περιοχή του Προφήτη Ηλία με την Βόρεια Παραλία στο ύψος του Ναυτικού Ομίλου.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση του Αντιπεριφερειάρχη που έσπευσε στην περιοχή μαζί με την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της Καλλιστώ και το Δασαρχείο Καστοριάς, το οποίο βρίσκεται σε επιφυλακή.



Από τις 21:00 το βράδυ ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας σε όλο το Βουνό του Άι Θανάση. Η αστυνομία έχει αποκλείσει τις δύο προσβάσεις Μετά τον Προφήτη Ηλία και πριν το Νοσοκομείο. Ο αποκλεισμός δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο, παρά για να... υπάρχει ησυχία και να οδηγηθεί στις παγίδες.


Οι τρεις παγίδες έχουν στηθεί από νωρίς το απόγευμα και αρμόδιοι ελπίζουν ότι πολύ σύντομα θα παγιδευτεί η αρκούδα και θα μεταφερθεί στο φυσικό περιβάλλον της.

Παράλληλα με τη βοήθεια της αστυνομίας και με θερμική κάμερα οι υπεύθυνοι των περιβαλλοντικών οργανώσεων προσπαθούν να εντοπίσουν τα μέρη που κινείται το ζώο.





Ρεπορτάζ: Μπέτσκας
Η φωτογραφία της αρκούδας είναι ΑΡΧΕΙΟΥ. http://www.mpetskas.gr

Σχόλια