Μείωση των βροχοπτώσεων θα φέρει η γεωμηχανική – Νέα έρευνα.

: 
Τα μεγάλα έργα γεωμηχανικής, τα οποία στοχεύουν στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αναμένεται να μειώσουν δραστικά τις βροχοπτώσεις σε Ευρώπη και βόρεια Αμερική, σύμφωνα με επιστήμονες από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.

Τα μεγάλα project γεωμηχανικής καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από απελευθέρωση διοξειδίου του θείου στην ατμόσφαιρα, στη λογική των ηφαιστειακών εκρήξεων, μέχρι την ανάπτυξη γιγάντιων κατόπτρων στο διάστημα, τα οποία θα εκτρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία.
Οι υποστηρικτές της γεωμηχανικής επισημαίνουν ότι με τέτοιου είδους τεχνικές παρεμβάσεις μπορούμε να αντιμετωπίσουμε άμεσα την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν ότι στην ουσία χάνεται ο στόχος, ο οποίος είναι η μείωση των εκπομπών ρύπων από ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η πολέμιοι της γεωμηχανικής τονίζουν επίσης ότι ακόμα δεν υπάρχει σαφής επιστημονική γνώση, ούτε και παγκόσμια συμφωνία για την υλοποίηση τόσο σοβαρών παρεμβάσεων, οι συνέπειες των οποίων ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα.
Στο πλαίσιο της έρευνάς τους επιστήμονες από τη Γερμανία, τη Νορβηγία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν τέσσερα διαφορετικά υπολογιστικά μοντέλα, τα οποία μιμούνται το κλίμα του πλανήτη, για να διαπιστώσουν ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις της αύξησης των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας μέσω της γεωμηχανικής.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα σε συνδυασμό με τη μείωση της ηλιακής ακτινοβολίας, αναμένεται να μειώσει τις βροχοπτώσεις κατά μέσο όρο 5% παγκοσμίως.
Μάλιστα σε μεγάλες περιοχές, όπως η Βόρεια Αμερική και η Ευρασία αναμένεται μείωση των βροχοπτώσεων κατά 15% σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Επιπλέον, τα μοντέλα έδειξαν ότι στην κεντρική Νότιο Αμερική η μείωση των βροχοπτώσεων ενδέχεται να ξεπεράσει το 20% σε συγκεκριμένες περιοχές του Αμαζονίου.
«Η γεωμηχανική δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πολιτική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» επισημαίνουν οι ερευνητές στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth System Dynamics.
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια