Εκατοντάδες «αχόρταγοι» αστερίες ξεβράστηκαν σε παραλία της Ιαπωνίας.


Εκατοντάδες αστερίες ξεβράστηκαν σε μία παραλία στη νότια Ιαπωνία, τον Ιανουάριο, και σύμφωνα με τους επιστήμονες η αίτια θανάτου τους ήταν η ασιτία.Τον Ιανουάριο περισσότεροι από 800 αστερίες ξεβράστηκαν σε μία παραλία 300 μέτρων στο νησί Ishigaki. Ήταν ο μεγαλύτερος πληθυσμός αστεριών και αρχικά είχε εντοπιστεί το 2009. Τότε είχαν παρατηρηθεί νεαροί αστερίες να τρέφονται μαζικά στον εξωτερικό κοραλλιογενή ύφαλο του νησιού.


Οι αστερίες χρειάστηκαν τρία χρόνια για να φτάσουν στην παραλία, όπου και πέθαναν από ασιτία.

Ο λόγος που σημειώθηκε αυτή η έκρηξη του πληθυσμού των αστεριών δεν είναι γνωστός, ωστόσο αυτή η περίεργη συμπεριφορά έδειξε στους επιστήμονες τι μπορεί να συμβεί όταν αυτά τα πλάσματα, που κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς, χάσουν τις διατροφικές πηγές τους.

«Οι αστερίες πιθανώς ξεβράστηκαν λόγω της έλλειψης φαγητού και συγκεκριμένα κοραλλιών», δήλωσε στο BBC ο Δρ. Go Suzuki από το Ερευνητικό Κέντρο Αλιείας, που παρατήρησε το φαινόμενο από τον ερευνητικό του σταθμό.

Στη μελέτη του ο Go Suzuki κάνει λόγο για μία περιοχή που κάποτε καλυπτόταν κατά 60% από κοράλλια και σήμερα καλύπτεται μόλις κατά 1%, εξαιτίας της ακόρεστης πείνας των αστεριών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αστερίες μετακινήθηκαν προς την παραλίας αναζητώντας τροφή, ωστόσο σημειώνουν πως δεδομένου ότι πέθαναν στην παραλία και όχι στο νερό, ενδέχεται οι αστερίες να ήταν πλέον πολύ αδύναμοι για να επιστρέψουν στη θάλασσα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr/news/periballon/ekatontades-axortagoi-asteries-ksebrastikan-se-paralia-tis-iaponias

Σχόλια