Οι φάλαινες ρυθμίζουν την ακοή τους σύμφωνα με έρευνα.

: 
Είναι γνωστό ότι για τα δελφίνια και τις φάλαινες ο κόσμος σχηματίζεται από ήχους, καθώς κυνηγούν και ταξιδεύουν ακολουθώντας την ηχώ στο νερό.
Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι ότι οι φάλαινες μπορούν να προσαρμόσουν την ακοή τους.
Αυτό προέκυψε από έρευνα που διεξήγαγαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, οι οποίοι μελέτησαν για αξιόλογο χρονικό διάστημα μια θηλυκή φάλαινα εν ονόματι Κίνα.
Για να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για την ακοή της, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Paul Nachtigall, έπρεπε να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο κεφάλι της.
Έτσι τοποθέτησαν στο σώμα της όρκας μαλακούς, πλαστικούς αισθητήρες για να μετρήσουν την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλό της κάθε φορά που αντιδρούσε στους ήχους.
«Οι δυνατοί ήχοι δημιουργούν μεγάλα εγκεφαλικά κύματα, ενώ οι ήχοι χαμηλότερης έντασης δημιουργούν μικρότερα κύματα». Αν δεν ακούσει τον ήχο δεν μπορούμε να δούμε τα εγκεφαλικά κύματα», δήλωσε ο δρ. Nachtigall.
Το πείραμα
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες έπαιξαν στην Κίνα έναν ουδέτερο τόνο, στη συνέχεια όμως ακολούθησε ένας ήχος έντασης 170 ντεσιμπέλ και διάρκειας πέντε δευτερολέπτων, ήχος αντίστοιχος με πυροβολισμό σε απόσταση ενός μέτρου.
Με την πάροδο του χρόνου η Κίνα έμαθε ότι ο ουδέτερος τόνος λειτουργούσε σαν προειδοποίηση για τον δυνατό ήχο, οπότε κάθε φορά που τον άκουγε χαμήλωνε την ακοή της.
Έτσι, στα διαδοχικά πειράματα οι αισθητήρες κατέγραφαν χαμηλότερα εγκεφαλικά κύματα, ενώ οι ήχοι εξακολουθούσαν να είναι το ίδιο δυνατοί.
Όπως εξήγησε ο δρ.  Nachtigall, τα θαλάσσια θηλαστικά που χρησιμοποιούν το σύστημα ηχοεντοπισμού, ενδεχομένως να έχουν αναπτύξει αυτή την ταχύτατα ρυθμιζόμενη ακοή έτσι ώστε να προστατεύονται από τους δικούς τους ήχους.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους θα συμβάλλουν στην προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια