Τα φυτά ανθίζουν νωρίτερα λόγω κλιματικής αλλαγής.

 
Τα φυτά ανθίζουν πολύ νωρίτερα απ’ ότι νομίζαμε, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.
Αυτό προκύπτει από νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του «San Diego» στην Καλιφόρνια.

Τα υψηλά επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά παράγουν οξυγόνο, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες και οι αλλαγές στις βροχοπτώσεις αλλάζουν τη συμπεριφορά τους.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για τα φυτά από μελέτες και πειράματα που διεξήχθησαν σε τέσσερις ηπείρους και σε 1.634 είδη.
Όπως διαπίστωσαν κάποια πειράματα είχαν υποτιμήσει τις αλλαγές στην ανθοφορία, αφού κάποια φυτά σήμερα ανθίζουν 8 φορές ταχύτερα και βγάζουν φύλλα τέσσερις φορές ταχύτερα.
Τα φυτά είναι ουσιαστικής σημασίας για τη ζωή στη Γη. Αποτελούν τη βάση της τροφικής αλυσίδας , χρησιμοποιώντας τη φωτοσύνθεση για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα και του νερού ενεργειακά πλούσιες οργανικές ενώσεις. Παράλληλα απελευθερώνουν οξυγόνο, το οποίο χρησιμεύει σχεδόν σε κάθε ζωντανό οργανισμό που ζει στον πλανήτη.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από το 1900 η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου και από το 1979 σχεδόν κατά 0,2 βαθμούς ανά δεκαετία.
Μέχρι σήμερα οι προσπάθειες να μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου δεν θεωρούνται αρκετά αποδοτικές ώστε να αποτραπεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου αυτό τον αιώνα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια