«Όταν δύει ο ήλιος ο Θερμαϊκός γεμίζει βιομηχανικά απόβλητα».


Του Αλέξανδρου Κόντη
«Oσκαρ» ανευθυνότητας διεκδικούν οι τοπικές Aρχές και η Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι… δεν υπάρχει αρμόδιος για να αντιμετωπίσει την ανεξέλεγκτη απόρριψη επικίνδυνων βιομηχανικών λυμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα Αξιού.
Το δίκτυο των αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών καναλιών είναι γεμάτο με θολά και γκρίζα νερά, τα οποία έχουν νεκρώσει τα ψάρια και οποιαδήποτε άλλη μορφή ζωής.

Αγρότες και κάτοικοι της Χαλάστρας και του Αγίου Αθανασίου καταγγέλλουν ότι κάθε μέρα, όταν πέσει ο ήλιος, τα κανάλια γεμίζουν με τα υγρά απόβλητα των βιομηχανιών, τα οποία περνούν μέσα από τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις της περιοχής, καταλήγοντας εν τέλει στον κόλπο του Θερμαϊκού.
Διαχρονικό έγκλημα
Το έγκλημα εναντίον του περιβάλλοντος είναι διαχρονικό καθώς, σύμφωνα με εκπροσώπους αγροτικών συνεταιρισμών και του Φορέα Διαχείρισης του Αξιού, τα επικίνδυνα λύματα απορρίπτονται στα αποστραγγιστικά κανάλια εδώ και τουλάχιστον μια δεκαπενταετία.
Μάλιστα, το μέγεθος της ρύπανσης είναι τέτοιο που οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα βιομηχανικά λύματα που προέρχονται από την περιοχή αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία για την περιβαλλοντική υποβάθμιση του Θερμαϊκού.
Αν και το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης βιομηχανικών λυμάτων είναι γνωστό εδώ και χρόνια, ουδείς αρμόδιος από τις δημοτικές Αρχές, την πρώην νομαρχία, τη διορισμένη Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Μακεδονίας ή την εκλεγμένη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη απέναντι στο ζήτημα.
«Εθελοτυφλούν»
«Ξέρουμε συγκεκριμένα ποια είναι τα εργοστάσια που ρίχνουν τα λύματά τους. Εχουν τους αγωγούς τους πάνω από τα κανάλια, αλλά οι Αρχές εθελοτυφλούν. Οταν δύει ο ήλιος, το αποστραγγιστικό δίκτυο από τα βιομηχανικά υγρά και ολόκληρη η δυσοσμία είναι τέτοια που δεν μπορείς καν να πληγιάσεις στην περιοχή», δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Λεωνίδας Κουιμτζής.
«Οι καταγγελίες για τη ρύπανση υπάρχουν και εμείς ενημερώνουμε συχνά τις υπηρεσίες της περιφέρειας, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δεν έχουμε καν τις αναλύσεις των υδάτων της περιοχής ώστε να ξέρουμε τι είδους λύματα πέφτουν στο αποστραγγιστικό δίκτυο και πόσο έχει επηρεαστεί ο ίδιος ο ποταμός Αξιός», αναφέρει από την πλευρά του ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα.
Η πολυήμερη προσπάθεια της εφημερίδας να αναζητήσει την υπηρεσία που είναι αρμόδια για να αντιμετωπίσει την απροκάλυπτη ρύπανση της περιοχής προσέκρουσε στον δυσθεώρητο σκόπελο της κρατικής κωλυσιεργίας και του πολυμερισμού των ευθυνών.
Οι… αρμοδιότητες
Οι εκπρόσωποι του καλλικρατικού δήμου Δέλτα, όπου ανήκει η περιοχή, δεν ήταν διαθέσιμοι καν για να σχολιάσουν, ενώ η Γενική Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας μάς παρέπεμψε στην αιρετή περιφέρεια, από όπου μας ενημέρωσαν ότι για τη ρύπανση των καναλιών συναρμόδιες είναι η Διεύθυνση Βιομηχανίας και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος.
«Μετά τον “Καλλικράτη”, οι αρμοδιότητες έχουν μεταβιβαστεί σε πολλούς και διαφορετικούς λειτουργούς. Είμαστε υποστελεχωμένοι και δεν έχουμε τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε σε όλες αυτές τις καταγγελίες», ανέφερε αξιωματούχος της περιφέρειας.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://ecology-salonika.org

Σχόλια