Έτοιμη για βέτο στις μειώσεις εκπομπών αερίων η Πολωνία.

«Μία χώρα δήλωσε αντίθετη. Το θέμα θα ξανασυζητηθεί μετά το γεύμα» δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας της Δανίας. Η Πολωνία, η οποία εκπροσωπείται από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Μάρτσιν Κόρολετς, είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που διαφωνεί με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο.

Χαρακτηρίζει πολύ θεωρητική την πρόταση και υποστηρίζει ότι δεν είναι σε θέση να δεσμευθεί παρά επί μίας προσπάθειας, την οποία έχει τη δυνατότητα πραγματικά να καταβάλει, και προβάλλει το γεγονός ότι το 95% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται σε σταθμούς που λειτουργούν με βάση τον άνθρακα και θεωρούνται εξαιρετικά ρυπογόνοι.

Η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για το Κλίμα, Κόνι Χέντεγκαρντ, φανερά δυσαρεστημένη από τη στάση της Πολωνίας, υπενθύμισε στη Βαρσοβία όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για το θέμα εδώ και έναν χρόνο ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια των ευρωπαϊκών συνόδων κορυφής και κυρίως στις 11 Φεβρουαρίου 2011.

Στο 15ο σημείο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου αυτής, υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να περιορίσει τις εκπομπές των βιομηχανικών χωρών κατά 80% έως 95% σε σχέση με το επίπεδο στο οποίο βρίσκονταν το 1990 μέχρι το 2050, για να αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 2 βαθμούς Κελσίου.

Μέχρι σήμερα, η Ε.Ε. έχει δεσμευθεί να μειώσει το 2020 κατά 20% τις εκπομπές σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Σύμφωνα με το υπό συζήτηση πρόγραμμα, η μείωση θα πρέπει να είναι κατά 40% το 2030 και κατά 60% το 2040. Η Πολωνία έχει δεχθεί να συμβάλει στην προσπάθεια για τη μείωση κατά 20% το 2020, αλλά αρνείται να συμμετάσχει στα επόμενα στάδια, όντας έτοιμη να ασκήσει βέτο στο πρόγραμμα.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της μπορούν στην περίπτωση αυτή να την απομονώσουν, εγκρίνοντας σήμερα τα συμπεράσματα της δανικής προεδρίας, «αλλά αυτό δεν θα έχει την ίδια ισχύ», εξήγησε ένας διαπραγματευτής. Η μόνη επιλογή που μένει είναι η αναζήτηση συμβιβαστικής λύσης και για τον λόγο αυτό η προεδρία της Δανίας ζήτησε ένα χρονικό περιθώριο, προκειμένου να την επεξεργαστεί.

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
 http://www.zougla.gr

Σχόλια