Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΥΠΕΚΑ: Αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Παρουσία των επικεφαλής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκπροσώπου του Ταμείου Ιδιωτικής Αξιοποίησης Περιουσίας του Δημοσίου και της εταιρείας Ελληνικόν ΑΕ, εκπροσώπων των δήμων, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) και άλλων φορέων, συζητήθηκε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.


Η συζήτηση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις από τους αρμόδιους εισηγητές των κομμάτων για τις βασικές αρχές του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις, αλλά και προτάσεις από όλους τους συμμετέχοντες βουλευτές και εκπροσώπους φορέων. Δόθηκαν διευκρινίσεις σχετικά με τον διαγωνισμό πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τον τρόπο διάθεσης και αξιοποίησης του συνόλου του ακινήτου, μέσω μετοχών, την ανάπτυξη του πάρκου, τα προτεινόμενα πολεοδομικά μεγέθη, τα πιθανά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης, τα άμεσα και έμμεσα οικονομικά και άλλα οφέλη και την ανταποδοτικότητα προς τους δήμους της Αττικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις υποχρεώσεις που θα έχει ο όποιος επενδυτής απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο. Το κύριο ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος από τη στρατηγική αυτή παρέμβαση σε πολλά επίπεδα, την αξιολόγηση των προτάσεων που θα κατατεθούν από τους επενδυτές και τον τρόπο παρακολούθησης της ανάπτυξης, τόσο κατά τη φάση του σχεδιασμού όσο και κατά τη λειτουργία της στη συνέχεια.

Όπως επισημάνθηκε, στόχος του Ταμείου είναι να προσελκύσει τον κατάλληλο εκείνο επενδυτή, που θα εισφέρει όλο το απαραίτητο κεφάλαιο για την αστική ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου. Η διάρκεια ανάπτυξης του έργου υπολογίζεται στα 8 με 12 χρόνια, η δε ωφέλεια από αυτό θα συμβάλλει στο ΑΕΠ της χώρας κατά ποσοστό 0.3% ανά έτος, με πρόσθετα οφέλη, κατά τη διάρκεια κατασκευής του.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ