Μεταλλαγμένοι μεταξοσκώληκες μας φέρνουν κοντά στον Spiderman.


 
Γενετικά τροποποιημένους μεταξοσκώληκες, ικανούς να παράγουν πολύ ισχυρό μετάξι, δημιούργησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες ενσωμάτωσαν στο παραγόμενο μετάξι των μεταξοσκωλήκων πρωτεΐνες από αράχνες, οι οποίες το καθιστούν πιο ελαστικό και ανθεκτικό.

Το μετάξι της αράχνης είναι πάρα πολύ ισχυρό, όμως η δημιουργία αποικιών αραχνών με στόχο τη μαζική παραγωγή δεν είναι δυνατή λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων που παράγουν τα αραχνοειδή αλλά και της τάσης κανιβαλισμού που παρουσιάζουν.
Οι μεταξοσκώληκες από την άλλη πλευρά παράγουν τεράστιες ποσότητες μεταξιού, ενώ εκτρέφονται πολύ εύκολα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το μετάξι τους δεν είναι ανθεκτικό.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εναλλακτική λύση της μεταφοράς γονιδίων των αραχνών σε μεταξοσκώληκες, δείχνει ιδανική.
Οι επιστήμονες προσπαθούσαν εδώ και δεκαετίες να πετύχουν τον τέλειο συνδυασμό, δηλαδή πολύ ισχυρό μετάξι και εμπορικές ποσότητες, ενσωματώνοντας γονίδια αραχνών στους μεταξοσκώληκες.
Μέχρι σήμερα το εγχείρημα δεν είχε πετύχει γιατί οι μεταλλαγμένοι μεταξοσκώληκες δεν παρήγαγαν αρκετό μετάξι.
Ωστόσο, η επιστημονική ομάδα του Γουαϊόμινγκ ανέτρεψε το σκηνικό και κατάφερε να δημιουργήσει μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες που παράγουν το ανθεκτικό «αραχνο-μετάξι» σε πολύ μεγάλες ποσότητες.
Το επίτευγμα είναι πολύ σημαντικό, όμως ήδη μερίδα επιστημόνων εκφράζει την αντίθεσή της στους μεταλλαγμένους μεταξοσκώληκες για εμπορική χρήση, επισημαίνοντας τους κινδύνους σε περίπτωση που ξεφύγουν στη φύση.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
 http://www.econews.gr

Σχόλια