Κοζάνη: Eγκρίθηκε η μελέτη για το φωτοβολταϊκό πάρκο.

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το περιφερειακό της συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, που θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 5.230 στρεμμάτων και θα αποτελείται από ένα εκατ. ηλιακά πάνελ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η έγκριση έγινε με επιφυλάξεις, καθώς η περιφέρεια διεκδικεί να συμμετάσχει με 5% στη σχετική θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, «Ηλιακό Βέλος 1», ενώ ζητά επίσης να δοθεί 5% στους 12 δήμους της περιοχής.

Επιπλέον, το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη νέα ατμοηλεκτρική μονάδα Πτολεμαΐδα V, ισχύος 660 MW με δυνατότητα παραγωγής μεγάλης θερμικής ισχύος για τηλεθέρμανση.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η διεκδίκηση του 10% από το μετοχικό κεφάλαιο της «Ηλιακό Βέλος 1» συνδέεται με το γεγονός ότι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας εξακολουθεί να στηρίζει την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης για την αλλαγή χρήσης των αποκατεστημένων εκτάσεων των ορυχείων της ΔΕΗ και την επαναπόδοσή τους στους αγρότες της περιοχής.
Ωε εκ τούτου, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γ. Δακής, επισημαίνει ότι αν και η κατασκευή του πάρκου είναι ένα θετικό βήμα, δεν μπορούν να αρθούν οι παραπάνω επιφυλάξεις για την κυριότητα των εδαφών και ζητά να επωφεληθεί από το έργο η τοπική κοινωνία.

Eπιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια