Δυσαρεστημένες εταιρείες Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών αρχίζουν να αποσύρονται από την αγορά της ΕΕ.

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πουλήσει ένα ανθεκτικό στα έντομα αραβόσιτο στη Γαλλία, η δεύτερη κίνηση σε μια εβδομάδα από την εταιρεία βιοτεχνολογίας για να αποσυρθεί από την γενετικώς τροποποιημένη αγορά τροφίμων στην Ευρώπη
.
Η ανακοίνωση της Monsanto, την Τρίτη (24 Ιανουαρίου), ήρθε μια εβδομάδα αφότου η BASF της Γερμανίας δήλωσε ότι θα αναστείλει την ανάπτυξη των γενετικώς τροποποιημένων καλλιεργειών στην Ευρώπη και μετέφερε τις εγκαταστάσεις του επιστημονικού της βραχίονα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κίνηση της BASF είναι ένα ιδιαίτερο πλήγμα για την Ευρώπη, δήλωσε ο Carel du Marchie Sarvaas, διευθυντής της γεωργικής βιοτεχνολογίας στην EuropaBio.
«Η απόφαση της BASF δεν είναι καλή για την Ευρώπη γιατί πιστεύω ότι είναι η αντίδραση μιας πολύ σημαντικής ευρωπαϊκής εταιρείας σε ένα ασφυκτικό πολιτικό και ρυθμιστικό περιβάλλον», δήλωσε ο du Marchie Sarvaas, του οποίου η οργάνωση στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεύει εταιρείες γεωργικής τεχνολογίας.
«Έρευνα, θέσεις εργασίας, χρήματα θα πάνε εκεί όπου είναι ευπρόσδεκτα. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι κάπου αλλού. Είναι μια άσχημη μέρα για την Ευρώπη.»
Η Monsanto είπε ότι δεν θα επαναλάβει τις πωλήσεις του MON810, ένα αραβόσιτο  γενετικώς τροποποιημένο για τη βελτίωση της αντοχής του στα παράσιτα, παρά την απόφαση Γαλλικού δικαστηρίου το Νοέμβριο που ανέτρεψε μια κυβερνητική αναγόρευση του 2008 σχετικά με την πώληση του ΜΟΝ810.
«Η Monsanto θεωρεί ότι δεν υφίστανται ευνοϊκές συνθήκες για την πώληση του MON810 στη Γαλλία το 2012 και αργότερα», ανέφερε σε δήλωση η εταιρεία St. Louis, που έχει ως βάση το Missouri
«Έλλειψη αποδοχής»
Η απόφαση της BASF να μεταφέρει τις επιστημονικές εγκαταστάσεις από το Limburgerhof της Γερμανίας, στο Raleigh της Βόρειας Carolina ήταν μια αναγνώριση του γεγονότος ότι τα γενετικά τροποποιημένα φυτά δεν είναι δημοφιλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η βιοτεχνολογία φυτών είναι μια τεχνολογία «κλειδί» για τον 21ο αιώνα», ανέφερε σε δήλωση στις 16 Ιανουαρίου ο Stefan Marcinowski, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της BASF που είναι επιφορτισμένος με τη βιοτεχνολογία των φυτών. «Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια έλλειψη αποδοχής για την τεχνολογία αυτή σε πολλά μέρη της Ευρώπης - από την πλειοψηφία των καταναλωτών, αγροτών και πολιτικών.
"Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει επιχειρηματικός λόγος  να συνεχίσουν να επενδύουν σε προϊόντα αποκλειστικά για την καλλιέργεια σε αυτή την αγορά."
Αν και ευρέως αποδεκτές από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες έχουν από καιρό γίνει ένα ζωτικής σημασίας θέμα εντός της Ευρώπης. Οι δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται από το Ευρωβαρόμετρο και άλλους οργανισμούς δημοσκοπήσεων δείχνουν ένα υψηλό επίπεδο δυσπιστίας στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Περιβαλλοντικές και καταναλωτικές ομάδες έχουν πιεστεί για περιορισμούς στις εισαγωγές γενετικά τροποποιημένων σπόρων και φυτών.
Ο Adrian Bebb, αγωνιστής των τροφίμων για τους Φίλους της Γης Ευρώπης, χαιρέτισε την απόφαση της BASF την περασμένη εβδομάδα.
«Αυτό είναι άλλο ένα καρφί στο φέρετρο των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Bebb. «Κανείς δεν θέλει να τα φάει και λίγοι αγρότες θέλουν να τα μεγαλώνουν. Αυτή είναι μια καλή ημέρα για τους καταναλωτές και τους αγρότες και ανοίγει την πόρτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει την Ευρώπη σε πιο πράσινη και πιο αποδεκτή από το κοινό γεωργία».  
Το Νοέμβριο, οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει τους δεσμούς εμπορίου της με τα έθνη της Λατινικής Αμερικής που μεγαλώνουν ένα μεγάλο μέρος των πρωτεϊνούχων φυτών που χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις εισαγωγές παράγονται μέσα από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες και παίρνοντας έτσι το δρόμο τους στην τροφική αλυσίδα.
Παρόλ’ αυτά, η αντιπολίτευση δεν είναι καθολική. Πέρυσι, οι ευρωβουλευτές ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ των σχεδίων να αφήσουν τις εθνικές κυβερνήσεις να επιλέξουν αν θα απαγορεύσουν την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων φυτών στο έδαφός τους εν μέσω αντίστασης από ορισμένες χώρες - συμπεριλαμβανομένων της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Ισπανίας - στους πανευρωπαϊκούς περιορισμούς.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ecofinder.gr

Σχόλια