Τοξική οικολογία.


Η παγίδα: Πλαστικές Ανακυκλώσιμες Τσάντες
Το 2010 η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wegmans σταμάτησε την πώληση δύο ειδών τσαντών πολλών χρήσεων μετά από εργαστηριακές δοκιμές, στις οποίες ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα μόλυβδου;;;.

Επειτα η εφημερίδα Tampa Tribune βρήκε το συγκεκριμένο τοξικό βαρύ μέταλλο στις τσάντες πολλών χρήσεων από δύο μεγάλες αλυσίδες παντοπωλείων (περισσότερο στο χρώμα που χρησιμοποιείται για να τις διακοσμήσουν) παρακινώντας τις εταιρείες να μοιράσουν αποζημιώσεις. Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι ο μόλυβδος μπορεί να περάσει στα προϊόντα της τσάντας και να καταναλωθεί.
Η λύση: Χρησιμοποίησε τσάντες από βαμβάκι ή πολυεστέρα Καθάρισέ τις μετά τα ψώνια για να περιορίσεις βακτήρια, όπως η E.Coli, που συχνά μαζεύονται μες στην τσάντα. Το 97% των καταναλωτών που χρησιμοποιεί τέτοιες τσάντες ανέφερε πως δεν τις έχει πλύνει ποτέ.         

Η παγίδα: Ανακυκλώσιμες Συσκευασίες
Ορυκτέλαια από τυπογραφικά μελάνια και ανακυκλωμένο χαρτόνι που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή συσκευασιών δημητριακών και ρυζιού μπορούν να περάσουν στα τρόφιμα, σύμφωνα με ελβετική έρευνα. Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι αυτό το έλαιο αυξάνει τη φλεγμονή και προωθεί την ανάπτυξη όγκων. Κανείς όμως δεν γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για τους ανθρώπους. Γι’ αυτό περιόρισε, έστω και προληπτικά, την έκθεσή σου σε τέτοια υλικά.
Η λύση: Προτίμησε τα προϊόντα χωρίς συσκευασία. Αγοράζοντας τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες (για να πετύχεις χαμηλότερη αναλογία συσκευασίας-τροφής) ακόμα κι αυτό βοηθάει, εφόσον τα αποθηκεύεις σε γυάλινα δοχεία.

Η παγίδα: Αρωματικά Προϊόντα
Οταν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον συνέκριναν 14 τυπικά αρωματικά προϊόντα οικιακής και προσωπικής χρήσης (απορρυπαντικά για πλυντήριο ρούχων και αποσμητικά) με 11 «πράσινα» είδη, βρήκαν ότι και οι δύο κατηγορίες προϊόντων απελευθέρωσαν τον ίδιο αριθμό επικίνδυνων χημικών, που ονομάζονται πτητικές οργανικές ενώσεις (ΠΟΕ ή VOC). Ολα τα «πράσινα» προϊόντα απελευθέρωσαν τουλάχιστον δύο τέτοιες ενώσεις, που -σύμφωνα με το Environmental Protection Agency- χαρακτηρίζονται ως βλαβερές ή τοξικές, και τέσσερα απέβαλαν τουλάχιστον μία καρκινογόνο ουσία.
Η λύση: Τα χημικά που περιέχουν τα αρώματα δεν αναφέρονται συχνά στις ετικέτες. Ετσι η ερευνήτρια Anne Steinemann προτείνει να αγοράζεις προϊόντα χωρίς άρωμα. Πολλά «φυτικά» ή «οργανικά» προϊόντα με άρωμα είναι εξίσου επικίνδυνα με τα συνθετικά.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://rc-cafe.blogspot.com/2012/01/blog-post_28.html#ixzz1kkHJzdO2

Σχόλια