Οι βόες αισθάνονται το «καρδιοχτύπι» των θηραμάτων τους.


 
Τα φίδια διαισθάνονται για πόση ώρα πρέπει να «σφίγγουν» το θύμα τους μέχρι να πεθάνει, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Ειδικότερα, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι βόες αισθάνονται τους χτύπους της καρδιάς των θηραμάτων τους και τα αφήνουν μόνο όταν η καρδιά τους σταματά να χτυπά.

Τα ευρήματα μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς εξελίχθηκαν τα φίδια έτσι ώστε να «λαμβάνουν» μηνύματα από τα θηράματά τους και να αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι πλέον σε θέση να ξεφύγουν.
Η ικανότητα αυτή είναι ουσιαστικής σημασίας καθώς τα φίδια πρέπει να εξισορροπήσουν την ανάγκη τους για τροφή με την ενέργεια που σπαταλούν σφίγγοντας τους μύες τους  για να σκοτώσουν το θύμα τους.
Για τις ανάγκες της έρευνας, Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια ώστε να δελεάσουν τον βόα να επιτεθεί και να διαπιστώσουν αν τα φίδια μπορούν να υπολογίσουν το χρονικό διάστημα που πρέπει να σφίγγουν το θήραμά τους.
Τα ποντίκια που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα ήταν νεκρά, ωστόσο οι επιστήμονες τους είχαν εμφυτεύσει τεχνητές καρδιές (μικρές φούσκες γεμισμένες με νερό και συνδεδεμένες με αντλία), οι οποίες χτυπούσαν σαν την καρδιά ζωντανών ποντικών.
Με αυτό τον τρόπο οι επιστήμονες μπορούσαν να ρυθμίσουν εξ αποστάσεως για πόση ώρα θα χτυπά η καρδιά των ήδη νεκρών ποντικών.
Παράλληλα, ενσωμάτωσαν αισθητήρες πίεσης στα σώματα των ποντικών για να μελετήσουν πώς ο βόας προσαρμόζει το «σφίξιμό» του, ανάλογα την περίσταση.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, το φίδι απελευθέρωνε τα θύματά του μόνο όταν η καρδιά τους είχε σταματήσει να δουλεύει, γεγονός που σημαίνει ότι αισθάνεται τους χτύπους της καρδιάς του θηράματος.
Photo credit: S M Boback
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr


Σχόλια