Τα σκυλιά αλληλοσπαράσσονται στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς.

Στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς βρέθηκε το Σάββατο, 7 Ιανουαρίου 2012, η εκπρόσωπος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής 115 Ζωοφιλικών Σωματείων, Βάσω Τάκη, στο πλαίσιο άτυπου ελέγχου σχετικά με τη λειτουργία των κυνοκομείων της χώρας. 
ΟΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΚΑΡΙΣΤΙΚΕΣ!! ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ.

Τη συνόδευαν η Αναστασία Πρωτόγερου, πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Καστοριάς μαζί με την Αναστασία Λαμπαδαρίδου, μέλος του συλλόγου, ώστε να δει με τα μάτια της και να μεταφέρει και στην Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία τη φρίκη που επικρατεί εκεί!

Φαινόμενα κανιβαλισμού


Το κυνοκομείο βρίσκεται σε ύψωμα, περίπου τρία χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Καστοριάς και έχει έκταση σχεδόν δύο στρέμματα. Οι τρεις γυναίκες πήγαν στο κυνοκομείο στις 12.00 το μεσημέρι και η θερμοκρασία ήταν ήδη κοντά στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Στον χώρο, όπως διαπίστωσε η κα Τάκη, παλεύουν στην κυριολεξία για να επιβιώσουν συνολικά 120 σκυλιά. Τα 40 είναι μόνιμα κλεισμένα σε κλουβιά και τα 80 περιφέρονται σε έναν κοινό χώρο, με αποτέλεσμα να αλληλοσπαράσσονται.

Οι μάχες και οι μεταξύ τους αψιμαχίες είναι συχνές. Αδιάψευστος μάρτυρας του φαινομένου του κανιβαλισμού, που εμφανίστηκε μεταξύ των ζώων, είναι οι φωτογραφίες, τις οποίες δημοσίευσε το zoosos.gr. Τα σκυλιά είναι όλα μεσαίου και μεγάλου μεγέθους και ζουν υπό συνθήκες ολοκληρωτικά ακατάλληλες για την ευζωία τους.Τα ζώα, που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του κυνοκομείου, δεν έχουν κανένα σημείο όπου θα μπορούν να προστατευτούν από αντίξοες καιρικές συνθήκες τον χειμώνα ή το καλοκαίρι (βροχή, χιόνι, πάγος, θερμοκρασίες υπό του μηδενός το βράδυ, διαρκής ηλιοφάνεια το καλοκαίρι).

Στον χώρο υπάρχουν ένα μικρό κτίσμα, που δεν χρησιμοποιείται, και δύο συστοιχίες σιδερένιων κλουβιών χωρίς σκεπή, με μικρό τσιμεντένιο σπιτάκι στο κάθε κλουβί. Τα τσιμεντένια κλουβιά λόγω της κακής κατασκευής είναι διαρκώς βρεγμένα, αφού σε αυτά μπαίνει το νερό της βροχής.

Για την κατασκευή στεγάστρων απαιτούνται 7.000 ευρώ, τα οποία ο Δήμος Καστοριάς αρνείται να διαθέσει. Όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο αρμόδιος δήμος δεν δίστασε να ζητήσει - παρά τη μεγάλη οικονομική κρίση - την έγκριση δαπάνης 120.000 ευρώ για τη φωταγώγηση της πόλης για τις γιορτές!Στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς δεν υπάρχει κτηνίατρος, τα ζώα δεν παρακολουθούνται ιατρικά, ενώ ο Δήμος Καστοριάς δεν διαθέτει χρήματα για τη φαρμακευτική τους περίθαλψη. Πριν από λίγους μήνες στο Δημοτικό Κυνοκομείο Καστοριάς υπήρξε και κρούσμα μόρβας, μιας ασθένειας θανατηφόρας και ιδιαίτερα μεταδοτικής μεταξύ των ζώων. Έτσι απροστάτευτα περισσότερα από 50 σκυλιά πέθαναν.

Κάποιες στειρώσεις γίνονται από ένα ζευγάρι ιδιωτών κτηνιάτρων, τη Σούζαν Ρίγκλερ και τον σύζυγό της Άρμιν (οι οποίοι κατάγονται από την Αυστρία, μένουν στην Καστοριά και εργάζονται στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ), με την οικονομική συνδρομή φιλοζωικού σωματείου από την Αυστρία! Τη σίτιση των ζώων καλύπτει κατά διαστήματα ο αρμόδιος δήμος, ο οποίος πληρώνει μόνο λίγα σακιά ξηρά τροφής, τα οποία φυσικά δεν επαρκούν! Έτσι ο Φιλοζωικός Σύλλογος Καστοριάς (δηλαδή οι ιδιώτες εθελοντές φιλόζωοι) πληρώνει για να ταΐζονται τα ζώα επαρκώς…Ο Δήμος Καστοριάς για τη λειτουργία του κυνοκομείου έχει διαθέσει και έναν δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος κοντεύει να συνταξιοδοτηθεί και βοηθάει λίγο την κατάσταση εκεί! Εκτός από τα έγκλειστα ζώα, υπάρχουν και 60 κουτάβια, τα οποία διαρκώς πολλαπλασιάζονται, αφού οι κάτοικοι, που δεν στειρώνουν τα ζώα τους, τα εγκαταλείπουν και τα πετούν όπου βρουν.Τα κουτάβια, για να μην κατασπαραχθούν από τα μεγάλα σκυλιά που υπάρχουν στο Δημοτικό Κυνοκομείο, φιλοξενούνται στον χώρο ενός εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου, που υπάρχει στην περιοχή, και το οποίο παράτυπα έχει «καταλάβει» η Αναστασία Πρωτόγερου, η οποία έχει αναλάβει συνολικά τη φροντίδα τους.

Επί της ουσίας, τρεις άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για να ταΐσουν τα 120 έγκλειστα ζώα, που, όπως τονίσαμε, αλληλοσπαράσσονται σε αυτό το εξαιρετικά ακατάλληλο γι’ αυτά περιβάλλον, και τα 60 κουτάβια.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα. Οι σεκταριστικές και αποκρουστικές φωτογραφίες, που δημοσιεύει το zoosos.gr, πείθουν και τους πλέον δύσπιστους! Για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι μια χούφτα άνθρωποι έχουν επιφορτιστεί με τις ευθύνες ολόκληρης της κοινωνίας απέναντι στα αδέσποτα ζώα.Και στην Καστοριά «ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

Οι φιλόζωοι εθελοντές επί της ουσίας πληρώνουν από την τσέπη τους, προσφέρουν τον ελεύθερο χρόνο τους, ζημιώνονται ψυχικά με τα εγκλήματα που αντικρίζουν καθημερινά, απειλούνται από περίοικους και «ενοχλημένους» γείτονες και συχνά διώκονται για αυτή τους τη δράση.

Οι Αρχές θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να συνδράμουν στο φιλοζωικό έργο εκείνων, οι οποίοι πράττουν, με προσωπικό κόπο και έξοδα, αυτό που η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται να πράξει!

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=453843&cid=17

Σχόλια