Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012

Σήμα κινδύνου για το Φοινικόδασος του Βάι.


 
Τον κώδωνα του κινδύνου για το Φοινικόδασος του Βάι κρούουν επιστήμονες και φορείς που ζητούν να μην προχωρήσουν οι «δασοτεχνικές» επεμβάσεις, αφού μπορεί να διαταραχθεί όλο το οικοσύστημα.

«Οι προτεινόμενες επεμβάσεις δεν φαίνεται ότι θα λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο είδος και το οικοσύστημά του, αντίθετα οι πραγματικές απειλές θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, ενώ το οικοσύστημα θα διαταραχθεί σημαντικά», τονίζει με έγγραφό της η WWF Ελλάς, που υπογράφει ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος του προγράμματος για την προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας με έγγραφό τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προειδοποιούν:
«Οι προτεινόμενες δράσεις αποτελούν βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις. Μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές εφόσον αποφασίσουμε να μετατρέψουμε το φοινικόδασος σε πάρκο αναψυχής», τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή θα υπάρξουν οικονομικές και θεσμικές συνέπειες για την παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας cretalive.gr, ο φόβος να καταστρέψει μια πυρκαγιά το Βάι και ο πανικός που έχει προκαλέσει το περιβόητο σκαθάρι, οδήγησαν την Πολιτεία να αναγκαστεί να πάρει μέτρα και να εκπονήσει ένα σχέδιο προϋπολογισμού 400.000 ευρώ για την αντιπυρική και φυτοϋγειονομική προστασία του.
Ως τόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό το σχέδιο προκάλεσε την αντίδραση της WWF Ελλάς, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει:
«Σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στις διάφορες μελέτες, από την ανάλυση χρήσεων γης που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945-2010 δεν προκύπτει καμία μείωση της έκτασης του φοινικόδασους, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του. Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων».
Επί της ουσίας των παρεμβάσεων η WWF Ελλάς τονίζει και προειδοποιεί πως δεν είναι λύση για το σκαθάρι η χημική καταπολέμηση, ούτε ο δρόμος 2 χιλιομέτρων σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων.
Από την πλευρά τους, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισημαίνουν ότι «το Βάι δεν είναι μόνο φοινικόδασος, είναι ένα ολόκληρο σύστημα» καλώντας την Πολιτεία να μην προχωρήσει σε «βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις».
Τέλος, αξίζει  να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο Σύμβουλος Αντώνης Ανηψητάκης απηύθυνε έκκληση για παρέμβαση από τον περιφερειάρχη, τονίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι να απορροφηθούν τα 400.000 ευρώ που θα καταστρέψουν μάλιστα το Βάϊ.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

2 σχόλια:

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.κάτοικος θαμώνας Π.Α. είπε...

Σήμα κινδύνου για το Αλσος-δασος του Πεδίου του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ

ΔΙ@ΦΑΝΕΙΑ ΔΙ@ΥΓΕΙΑ


Κέντρο Αθήνας "AΝΑΠΛΑΣΕΙΣ" ΠΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ: in "Post Mortem"

ΓΟΛΓΟΘΑΣ εως το ΣτΕ & ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΑΛΗΘΕΙΕΣ.


Στην ΗΜΙΤΕΛΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ που μας παρέδωσε το Ελληνικό Κράτος, ως φαίνεται με μια απλή ματιά απαντούμε:

"{Παρεδόθη}" καθυστερημένα τουλάχιστον κατά 1+1/2 έτος.

Αντί για Οικολογικού τύπου Ανάπλαση Πάρκου, είδαμε την κατασκευή - ενταφιασμό συνόλου κυβικών μέτρων όγκου μπετόν 6.000 κυβ.μ, δηλαδή όγκου μπετόν ισοδύναμου με τον όγκο μπετόν "6" 6όροφων πολυκατοικιών μέσα ............σε χαρακτηρισμένη απο την Νομοθεσία δασική έκταση.!!!

Ο αρχικός προυπολογισμός στις τεράστιες πινακίδες 9,150.000 $ Ευρώ ( το έτος 2006 ) + 400.000 $Ευρώ με το νέο εγκριθέν κονδύλι για αποκατάσταση ΠΟΙΩΝ φθορών ? στην πλ.Πρωτομαγιάς + τις τυχόν αναθεωρήσεις, δεν προσέφερε τίποτα το ουσιώδες στο Πάρκο και τούτο διότι : ανύπαρκτες τουαλέττες, υπαρκτές οι χημικές και αρωματικές, μη αναπλασθέν κτίριο Αλσους - Οικονομίδη, μή αναπλασθέν κτίριο Green Park, ανυπαρξία φύτευσης δένδρων υψηλής οροφής και ΜΗ αναμόχλευση διάστρωση υγειούς χώματος. Σύμφωνα με τα έγγραφα των πρώην κων. Δασάρχη - Περιφερειάρχη η κεντρική πλατεία πλησίον πρώην περιπτέρου είναι αυθαίρετη (και οχι μόνο) !
{ έγγραφα οικ.693/03/04/2009 - 699/07/04/2009 Γενικής Δνσης Περιφέρειας / Δνσης Δασών Αθηνών: Δασάρχης, με θέμα: Απόφαση Κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δασική αναδασωτέα έκταση }.....,
H σφράγιση γής εδάφους από μή πορώδη υλικά και τα εκτεταμένα ιχνη οικοδομικών κατασκευών σε δασική έκταση 1/4 της συνολικής των 235 στρεμμ.του Πάρκου, τουλάχιστον 60 στρεμμ.{επιμέτρηση ειδικών επιστημόνων}, παρεμποδίζει ως τούτο γίνεται κατανοητό την διύγρανση και "πνίγει" την διαπνοή του εδάφους, τουτέστιν είναι ολωσδιόλου ΑντιΒιοκλιματική - ΑντιΟικολογική.!!!!!!!!!

Όλα τούτα σε ευθεία αντίφαση με ότι αναγράφεται στην αναρτηθείσα πινακίδα της "τσιμεντένιας μάντρας" πλησίον του μνημείου της Αθηνάς των κων Μπέη - Γεννηματά.....και ότι: το Εργον

της Αναπλάσεως εν έτει Δεκ.2010............Ολοκληρώθηκε.!!!!!

συνεχ.......................

ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ ΜΑΡΚΑΡΑΣ Αρχ.Μηχ.κάτοικος θαμώνας Π.Α. είπε...

ΕΣΑΕΙ "ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ". !!!!!!!!!
σχετ.άρθρο δελτίου μηχανικών ΤΕΕ 2604/18/10/10

Με βαρύγδουπο τίτλο στην εφημερίδα τα Νέα της Κυψέλης Απρίλιος 2011, αναφέρεται ότι από την Περιφέρεια Αττικής διατίθενται επιπλέον κονδύλια 5,100,000 $ εκατ.ευρώ, ΕΣΠΑ που θα κατευθυνθούν και θα απορροφηθούν για τα έργα στο Αττικό Άλσος και το Πεδίον του Αρεως.

Αλλά... Αναρωτιόμαστε εφόσον η Ανάπλαση ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τα δηλωθέντα και επίσημες ανακοινώσεις στα ΜΜΕ-Blogs - εφημερίδες και σύμφωνα με την ανηρτημένη πινάκιδα, τότε πως δέν ολοκληρώθηκε, ? ;;..... Δεδομένου ότι: τα διατηρητέα κτίρια Αλσος Οικονομίδη ειναι γιαπί - Green Park γιαπί και οχετός - Πλατάνια εστία μόλυνσης λόγω κωνώπων-στάσιμων υδάτων, "τα ύδατα της ΕΥΔΑΠ και ουχι των γεωτρήσεων να οδεύουν στο αποχετευτικό δίκτυο των φρεατίων και στον Σαρωνικό" !! και ενα μέρος των ήδη τσιμεντοστρωμένων περιφερειακών δρόμων να περιμένει τις παλέτες των μαρμάρων.
Οι δύο κτιστές τουαλέτες του πάρκου να μην λειτουργούν. Η κεντρική είσοδος της λεωφ.Αλεξάνδρας προς το μνημείο Αθηνάς περιφραγμένη ερμητικά με λαμαρίνες εργοταξιακού τύπου, τις δε βραδυνές ώρες να απαγορεύεται η πρόσβαση. Το Φυτώριο των 8,1/2 στρεμμ. να παραμένει αλάνα και η υποσχεθείσα κομποστοποίηση να παραμένει ως όραμα θερινής νυκτός ( τα χρήματα όμως να έχουν ήδη διατεθεί και ήδη απορροφηθεί !!!!!!). Οι επεμβάσεις στο διαμορφωθέν ξέφωτο λόγω αποψιλώσεων στο χώρο Αλίκη μολονότι παράνομες κατά την άποψη μας, σήμερα για την γύρωθεν βλάστηση είναι καταστροφικές.

Και κατά ένα μυστηριώδη τρόπο ως εμφαίνεται και απο στοιχεία, κονδύλια απορροφώνται για αναπλάσεις, οι αναπλάθοντες καταλαμβάνουν καλύτερες κυβερνητικές θέσεις π.χ ( η πρώην Υπερνομάρχης Μπέη αναβαθμίστηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπ.Τουρισμού, ο δε πρώην δασάρχης Αμοργιανιώτης του Π.Α κατέλαβε τη θέση του Γραμματέα Δασών στό ΥΠΕΚΑ).

Επειδή λοιπόν εμείς θεωρούμε ότι μέρος των άνω χρημάτων θα διατεθεί για την αποπεράτωση των δύο διατηρητέων, Αλσος,Οικονομίδη - Green Park και λοιπές αποπερατώσεις, αναρωτιόμαστε τι είδους συντήρηση θα παρασχεθεί στο πολύπαθο αιωνόβιο Πεδίον του Αρεως των ΑΘΗΝΩΝ, αφου απο το άνωθεν δεύτερο κονδύλι, πολύ απλά ελάχιστα ΜΟΝΟΝ ψίχουλα θα απομείνουν, κατά την ταπεινή μας άποψη.


Εν κατακλείδι μπορούμε να δηλώσουμε ευθαρσώς και απορούντες:
..................Γιατί να είμαστε όλοι οι Ελληνες βουτηγμένοι μέσα εκεί............. που επικαλείται ο κύριος {που ματιάσανε} απο την Τρόικα - ΔΝΤ και γιατί να τα έχουμε φάει όλοι μαζί.... εμείς οι Έλληνες ?;;;;;;;;;;;;;και να απαιτηθούν ....τα τάνκς για να προστατεύσουν τις τράπεζες?!!;;;;;

Ας ανασκουμπωθούμε σήμερα λοιπόν όλοι εμείς οι 'Ελληνες και ας δουλέψουμε σκληρά ούτως ώστε να πειθόμεθα "τοις κείνων ρήμασι"!!!!

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ


http://kyameftopedioareos.blogspot.com
http://polmarkarch.wordpress.com
www.asda.gr/elxoroi Νομοθεσία Π.Α
http://expaganus.wordpress.com

οι κάτοικοι θαμώνες

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ