«Πράσινο φως» για την αποψίλωση του Αμαζονίου.


Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που τροποποιεί τη νομοθεσία για το ποσοστό των εκτάσεων που οι καλλιεργητές πρέπει να διατηρούν ως δασικές, ψήφισε χθες το βράδυ η Γερουσία της Βραζιλίας.

Το σχέδιο νόμου, που ψηφίστηκε με 59 ψήφους υπέρ και 7 κατά, προβλέπει επίσης μείωση των ποινών για παράνομη αποψίλωση που διενεργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, αρκεί οι καλλιεργητές να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν πρόγραμμα αναδάσωσης.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αγρότες που καλλιεργούν εκτάσεις στον Αμαζόνιο οφείλουν να διατηρούν ως δασική μέρος της έκτασής τους, σε ποσοστό από 20% έως 80%.

Με το προτεινόμενο νομοσχέδιο ωστόσο, επέρχονται οι εξής πολύ σημαντικές αλλαγές:

1)Μειώνονται από 30 σε 15 μέτρα πλάτος οι εκτάσεις με βλάστηση που πρέπει να προστατεύονται στις όχθες των ποταμών
2)Επιτρέπεται η καλλιέργεια κοντά σε ευαίσθητες περιοχές
3)Διαγράφονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παράνομη αποψίλωση πριν το 2008, με την προϋπόθεση ότι οι αγρότες θα δεσμευτούν ότι θα προχωρήσουν σε αναδάσωση με ορίζοντα 20ετίας


Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι η Βραζιλία χρειάζεται καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την παραγωγή προϊόντων, ωστόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι το νέο μέτρο θα καταστρέψει τον Αμαζόνιο.

Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να υπογραφεί από την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται μπροστά σε ένα σοβαρό πολιτικό δίλημμα, καθώς στόχος της είναι η προώθηση της οικονομικής ανόρθωσης με σεβασμό στο περιβάλλον.

Μειώθηκε η αποψίλωση στον Αμαζόνιο

Στο μεταξύ, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε φέτος η αποψίλωση του Αμαζονίου, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή του το Ινστιτούτο Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία, η καταστροφή δασικών εκτάσεων στον Αμαζόνιο έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 23 χρόνων, καθώς το ποσοστό αποψίλωσης μειώθηκε κατά 11%.
Αυτό σημαίνει ότι οι εκτάσεις που αποψιλώθηκαν καταλαμβάνουν λιγότερο από το ¼ των εκτάσεων που καταστράφηκαν το 2004, όταν οι αγρότες αναζητούσαν γη για βοσκοτόπια και για την επέκταση των καλλιεργειών τους.Παρά το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που προσπαθεί να περάσει, η Βραζιλία τα τελευταία χρόνια έχει ενισχύσει τους ελέγχους εποπτείας στον Αμαζόνιο, γεγονός που συνέβαλε στη μείωση της αποψίλωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται εν μέρει και στους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης λόγω της οικονομικής κρίσης, που έχουν οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης και της παραγωγής αγροτικών προϊόντων.
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια