Έκκληση για προστασία του Ποικίλου Όρους.


Οι πολυετείς διενέξεις σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς εκτάσεων του Ποικίλου Όρους, αλλά και η έλλειψη ολοκληρωμένου και σταθερού Σχεδίου Δράσης για τη συνολική περιβαλλοντική διαχείρισή του είναι, σύμφωνα με τον βουλευτή της Ν.Δ. στη Β΄ Αθήνας Κωστή Χατζηδάκη, οι βασικές αιτίες που εμποδίζουν την ανάδειξή του σε πόλο ανάπτυξης και αναψυχής για τους κατοίκους και επισκέπτες της Δυτικής Αθήνας.

Για το θέμα αυτό κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Με την ερώτησή του ο κ. Χατζηδάκης υποστηρίζει ότι μέχρι σήμερα η Πολιτεία δεν έχει κάνει όσα θα όφειλε για την προστασία και αναβάθμιση του σημαντικού αυτού πνεύμονα πρασίνου και θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με τις εκκρεμείς δικαστικές-και όχι μόνο- διενέξεις, αλλά και με το σχέδιο το οποίο έχει άμεση υποχρέωση η Πολιτεία να εκπονήσει προς αυτές τις κατευθύνσεις, αναζητώντας, ταυτόχρονα, στα πλαίσια των δυνατοτήτων που υπάρχουν και την αναγκαία χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης υπενθυμίζει πως το Ποικίλο Όρος αποτελεί έκταση με τεράστια περιβαλλοντική σημασία για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Δυτικής Αθήνας.

Στους πρόποδές του έχουν αναπτυχθεί οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Ιλίου, Φυλής, Ασπροπύργου και Αγίων Αναργύρων-Καματερού. Καταλαμβάνει 28.000 στρέμματα πευκώδους, θαμνώδους και χαμηλής βλάστησης.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι μέχρι σήμερα αρκετές νομοθετικές και άλλες διατάξεις (π.χ. Νόμος 2742/1999 και παλαιότερες) επιχείρησαν να βάλουν τάξη στον χαρακτήρα, στο χωροταξικό σχεδιασμό και στην περιβαλλοντική προστασία του Όρους.

Όμως, χρόνιες εκκρεμότητες σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τμημάτων του έχουν προκαλέσει διενέξεις και χρονικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου και, τελικά, διαιώνιση του προβλήματος, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις αντιδράσεις ενόψει της πρόσφατης λήξης της προθεσμίας που είχε δώσει το ΣτΕ για τις εκτάσεις στην περιοχή Αγίας Τριάδας Πετρούπολης, την προσφυγή κατοίκων του Χαϊδαρίου κλπ.

Διαπιστώνει δε, πως, δυστυχώς, η κατάσταση αυτή βάζει στο ράφι κάθε ολοκληρωμένο σχέδιο περιβαλλοντικής ανάπτυξης για το Όρος, και δεν δίνει περιθώριο ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια