Τσιρόνια, πεταλούδες και άλλα μικρά ψάρια, που δεν είναι στην κορυφή της καταναλωτικής προτίμησης, αφθονούν πλέον στην λίμνη Καστοριάς, εξαιτίας της στοχευμένης υπεραλίευσης.
«Παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο μειώνονται τα αποθέματα σε περκί, τούρνα, χέλι και γριβάδι, καθώς οι ψαράδες επικεντρώνονται σε αυτά τα είδη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού τους και την υπέρμετρη αύξηση των άλλων ειδών» αναφέρει η Δήμητρα Μπόμπορη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμμετοχή της σε εκδήλωση που πραγματοποιεί, το απόγευμα, στην Καστοριά, ο δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Χημικών.
Όπως εξηγεί η κ.Μπόμπορη, όταν κάποια είδη δεν αποτελούν στόχο αλιείας, πολλαπλασιάζονται διαταράσσοντας και την οικολογική ισορροπία του συστήματος. «Η πρότασή μου στους αρμόδιους είναι να προχωρήσουν στην εξαγωγή ενός οικολογικού μοντέλου για την λίμνη που να βασίζεται στην ισορροπία που πρέπει να υπάρχει στα τροφικά επίπεδα» καταλήγει η κ.Μπόμπορη.
Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν και ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, ο οποίος θα αναφερθεί στους υγροτόπους ως πυρήνες βιοποικιλότητας και ρυθμιστές κλίμακος και η Δ.Βουτσά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα χημείας του ΑΠΘ, που θα μιλήσει για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ρύπανσης των επιφανειακών νερών.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.newsit.gr
Σχόλια