Περιοχή της Κρήτης κινδυνεύει από ερημοποίηση.

Δεν χρειάζεται ούτε πανικός, ούτε όμως και εφησυχασμός, για τον κίνδυνο της ερημοποίησης που απειλεί την περιοχή της Μεσσαράς, τονίστηκε σήμερα από καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της τετράχρονης έρευνας του προγράμματος DESIRE, στην ενδοχώρα και το νότο, σχετικά με το φαινόμενο, στα πλαίσια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Βαρβάρα.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν, επίσης, τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου, καλώντας την τοπική κοινωνία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα, ενώ δεσμεύτηκαν πως μελλοντικά θα διοργανωθεί στο Δήμο Γόρτυνας μια παρεμφερή ημερίδα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν κινδυνεύει όλος ο νότος από τα ίδια φαινόμενα ερημοποίησης καθώς η ορεινή Μεσσαρά έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιουργείται από τις διαβρώσεις του εδάφους, κυρίως λόγω της υπερβόσκησης, ενώ στον αντίποδα ο κάμπος κινδυνεύει λόγω της υπεράντλησης των υδάτινων πόρων
Όπως επισήμανε ο καθηγητής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της Ερημοποίησης Κώστας Κοσμάς θα πρέπει οι παραγωγοί να μην ψεκάζουν με ζιζανιοκτόνα και να επιλέγουν την καλλιέργεια του εδάφους, δηλαδή να μην κάνουν άροση, αν θέλουν να έχουν καλύτερη παραγωγή με μικρότερο κόστος και παράλληλα να προστατεύσουν και το περιβάλλον.
Επίσης για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα οι επιστήμονες τόνισαν πως χρειάζεται συνετή διαχείριση του υπάρχοντος δυναμικού καθώς και διάφορα έργα όπως φράγματα.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας Ανδρέας Καραπανωγιώτης συνεχάρη της επιστημονική ομάδα για τη σημαντική, όπως την χαρακτήρισε, δουλειά της και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει περιβαλλοντική συνείδηση από τους πολίτες προκειμένου να καταπολεμηθεί το πρόβλημα της ερημοποίησης.
Στην συνάντηση παραβρέθηκαν φορείς και πολίτες της περιοχής που ενημερώθηκαν για ένα φαινόμενο που απειλεί τις μελλοντικές γενιές, αφού κάθε χρόνο χάνονται παγκοσμίως 50-70 εκατομμύρια στρέμματα γης, εξαιτίας της ερημοποίησης.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
 http://www.tsantiri.gr/perivallon/periochi-tis-kritis-kindinevi-apo-erimopiisi.html

Σχόλια