Φωτοβολταϊκά σε γη υψηλής παραγωγικότητας: «πάγωσαν» οι επενδύσεις.


 
Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότερες αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με τον υφιστάμενο νόμο Μπιρμπίλη για τις ΑΠΕ, καθώς αφορούν σε  γη υψηλής παραγωγικότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr,  περίπου 10.000 επενδυτές δεν μπορούν να υλοποιήσουν τις έτοιμες επενδύσεις τους γιατί βρίσκουν μπροστά τους την απαγόρευση, ουσιαστικά, της εγκατάστασης ΑΠΕ σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Το νέο πρόβλημα με τις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων προέκυψε όταν η διάταξη του νόμου 3851/2010, σύμφωνα με την οποία επιτρεπόταν η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι ποσοστού 1% σε κάθε νομό, «καταργήθηκε» με τροπολογία σε νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς, που πέρασε από τη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας κ. Σκανδαλίδης.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία «παγώνει» η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε γη υψηλής παραγωγικότητας μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.
Ως εκ τούτου, πολλές πολεοδομίες της χώρας σταμάτησαν να χορηγούν έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε επενδυτές οι οποίοι επιχειρούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά σε τέτοιες εκτάσεις.
Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ΥΠΕΚΑ έχει εντοπίσει το πρόβλημα και προσανατολίζεται στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης ή στην κατάθεση νέας τροπολογίας για την επίλυσή του.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr/2011/11/22/fwtovoltaika-ependuseis/

Σχόλια