Λεηλασία των δασών για λίγη ζεστασιά.


Η οικονομική κρίση καλά κρατεί και η στροφή των καταναλωτών πλέον σε φθηνότερες λύσεις θέρμανσης έχει επιφέρει την απόλυτη αναρχία στο χώρο της υλοτόμησης σε εκατοντάδες περιοχές της περιφέρειας.

Αυτό που παρατηρήθηκε πλέον με τον ερχομό του χειμώνα ήταν το ενεξέλεγκτο "πλίατσικο" σε δασικές εκτάσεις της χώρας τόσο από "αετονύχηδες" που κόβουν πεύκα και έλατα χωρίς καμία διάκριση και τα οποία στη συνέχεια εμπορεύονται παρανόμως, όσο όμως και από απελπισμένους πολίτες που αναζητούν με οποιονδήποτε τρόπο λίγα ξύλα για το τζάκι ή την σόμπα τους.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης μιλώντας στο protothema.gr κάνει λόγο για στροφή των καταναλωτών σε άλλες μορφές καυσίμων, όπως το φυσικό αέριο, αλλά και το ξύλο λέγοντας πως «στη Β. Ελλάδα δεν θα μείνει δάσος για δάσος. Εχουν ξεχυθεί όλοι αυτοί που θέλουν να ζεσταθούν και δεν έχουν χρήματα για πετρέλαιο και κόβουν δέντρα».

Εκτός από την παρανομία, το τελευταίο διάστημα συντελείται και ένα περιβαλλοντικό έγκλημα καθώς πολλά δάση λεηλατούνται συστηματικά πλέον από τους παράνομους υλοτόμους. Η κατάσταση κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ελέγχου καθώς όπως υποστηρίζουν πολλοί δασάρχες, είναι χιλιάδες πλέον οι «καταναλωτές» που προσφεύγουν πλέον στα ξύλα ως πρώτη ύλη θέρμανσης.

Αντιμέτωποι με το πρωτοφανές σκηνικό είναι ακόμη και οι ιδιοκτήτες των παραδοσιακών και νομίμων σημείων πώλησης καυσόξυλων, οι οποίοι δεν βλέπουν άνοδο στις πωλήσεις τους, αλλά πτώση, και αυτό διότι οι πολίτες στρέφονται στους παράνομους υλοτόμους, οι οποίοι πωλούν με εξευτελιστικές τιμές τόνους «μαύρου» ξύλου.

Τα Δασαρχεία, από την πλευρά τους λόγω έλλειψης προσωπικού αδθνατούν να ελέγξουν την κατάσταση και πλέον αρκούνται να ελέγχουν και να διαπιστώνουν μονάχα τις επίσημες καταγγελίες χωρίς να μπορούν να προσφέρουν το παραμικρό στον τομέα της αστυνόμευσης και περιφρούρησης των δασικών εκτάσεων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις των Δασαρχείων που αντιμετωπίζουν ακόμη και έλλειψη καυσίμων ώστε να πραγματοποιούν τις στοιχειώδεις περιπολίες με τα οχήματα της υπηρεσίας.

Όσον αφορά τους παράνομους υλοτόμους εκτός από φτωχούς ανθρώπους που παίρνουν ξύλα για το τζάκι ή για την ξυλόσομπα τους και τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις είναι απομεινάρια της νόμιμης υλοτόμισης,  υπάρχουν και οι επαγγελματίες του είδους και οι οποίοι "λυμαίνονται" τα δάση.

Το τελευταίο διάστημα έχει παρατηρηθεί σε παραμεθόριες περιοχές το φαινόμενο της εισαγωγής καυσόξυλων από γειτονικές χώρες καθώς πολλοί κάτοικοι των περιοχών μεταφέρουν με τα αυτοκίνητά τους ξύλα αγορασμένα φθηνότερα από την Βουλγαρία και την FYROM.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.protothema.gr

Σχόλια