Φαρμακευτικό δέντρο κατά του καρκίνου κινδυνεύει με εξαφάνιση.


 
Με εξαφάνιση κινδυνεύει το φαρμακευτικό δέντρο Taxus contorta, που φύεται στα Ιμαλάια, το Αφγανιστάν και την Ινδία και χρησιμοποιείται στην ιατρική για την παρασκευή του φαρμάκου Taxol κατά του καρκίνου.


Το φάρμακο Taxol ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος του Αμερικανικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο.
Οι ερευνητές το εντόπισαν στον φλοιό του δέντρου Taxus brevifolia, όμως στην πορεία διαπιστώθηκε ότι και τα 11 είδη Ιτάμου περιλαμβάνουν τη συγκεκριμένη ουσία.
Λόγω της εντατικής εκμετάλλευσης το φαρμακευτικό δέντρο φέτος κατετάγη από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) στα απειλούμενα είδη, ενώ μέχρι σήμερα συγκαταλεγόταν στα «τρωτά» είδη.
Η επεξεργασία του φλοιού όπως γίνεται μέχρι σήμερα σκοτώνει το δέντρο Taxus contorta, ωστόσο οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η πολύτιμη φαρμακευτική ουσία θα μπορούσε να ληφθεί με το κλάδεμα του δέντρου, αντί την ολοκληρωτική καταστροφή του φλοιού.
«Η συγκομιδή και το εμπόριο θα πρέπει να ελεγχθούν ώστε να διασφαλιστεί ότι γίνονται με βιώσιμο τρόπο, ενώ θα πρέπει να ενταθεί η καλλιέργεια των φαρμακευτικών αυτών δέντρων ώστε να μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στον πληθυσμό τους στην άγρια φύση», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Craig Hilton-Taylor, επικεφαλής της ομάδας για την «Κόκκινη Λίστα» της IUCN.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr/2011/11/11/taxus-contorta/

Σχόλια