Νέες δυσοίωνες προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή.

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, είναι πιθανό ο πλανήτης να ζεσταθεί τόσο ώστε πλέον να μην είναι ασφαλής για την επιβίωση μας, προειδοποιούν, μέσω δύο εκθέσεων, επιστήμονες από την Ελβετία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Παραμονές της Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Κλίμα στο Ντέρμπαν, της Νοτίου Αφρικής, οι επιστήμονες κατηγορούν έμμεσα τη διεθνή κοινότητα ότι δεν διαθέτει την απαραίτητη βούληση για να τιθασεύσει την κλιματική αλλαγή.


Σύμφωνα με τους ερευνητές του ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη, προκειμένου η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει το στόχο των 2 βαθμών Κελσίου, θα έπρεπε να είχαν ήδη ληφθεί δραστικά μέτρα. Η αξιολόγησή τους δείχνει ότι η ανθρωπότητα εξακολουθεί να έχει 66% πιθανότητες να επιτύχει το στόχο αυτό μόνο εάν η παραγωγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κορυφωθεί έως το 2020, προκειμένου έως το 2050 να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Συγκεκριμένα, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια, οι ετήσιες εκπομπές θα πρέπει να έχουν μειωθεί στους 44 γιγατόνους - δηλαδή κατά 8,5% σε σχέση με το 2010- και από εκεί και πέρα να συνεχίσουν να μειώνονται. Με βάση την ανάλυση κινδύνου διαφόρων σεναρίων εκπομπών και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα παλαιότερων μοντέλων αξιολόγησης, οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι εάν η παραγωγή εκπομπών συνεχιστεί στην ίδια τροχιά με σήμερα, το όριο των 2 βαθμών Κελσίου θα ξεπεραστεί μεταξύ 2040 και 2060.

«Χωρίς μια σθεναρή δέσμευση να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που θα επιτρέψουν την έγκαιρη κορύφωση της παραγωγής εκπομπών παγκοσμίως και, εν συνεχεία, την απότομη μείωση, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο στόχος των 2 βαθμών που υιοθέτησαν τόσα πολλά έθνη στην Κοπεγχάγη, να χάνεται ήδη», προειδοποιεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ. Γέργκι Ρόγκελι.

Εξίσου ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα δεύτερης μελέτης, ερευνητών από τα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Ρέντινγκ, τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας και το Πανεπιστήμιο Βικτόρια του Ουέλινγκτον, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Nature.

«Πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται τώρα στη ζωή είναι πολύ πιθανό να βιώσουν κάποια επίπεδα κλιματικής αλλαγής... εκτός και εάν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μειωθούν σημαντικά μέσα στις επόμενες δεκαετίες», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι επιστήμονες και προειδοποιούν ότι «μεγάλες περιοχές της Ευρασίας, της Βορείου Αφρικής και του Καναδά ενδέχεται να βιώσουν μέσες θερμοκρασίες πενταετίας που θα υπερβαίνουν το όριο των 2 βαθμών Κελσίου έως το 2030, ένα χρονοδιάγραμμα που δεν είναι και τόσο μακρινό».


Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=405102&cid=17

Σχόλια