Υλικό από φυσικά συστατικά απορροφά τον άνθρακα – Νέα ανακάλυψη.



 
Ένα υλικό σύλληψης και αποθήκευσης άνθρακα από σάκχαρα, αλάτι και ελάχιστο αλκοόλ δημιούργησαν χημικοί του Northwestern University in Evanston στο Ιλινόις των ΗΠΑ.
Οι επιστήμονες λαμβάνουν μόρια προερχόμενα από τον ατμοσφαιρικό άνθρακα μέσω της φωτοσύνθεσης και τα χρησιμοποιούν εκ νέου για τη συλλογή ακόμα περισσότερου άνθρακα.
Χάρη στο γεγονός ότι τα εν λόγω οργανικά υλικά -γνωστά και ως μεταλλο-οργανικά πλέγματα (Μetal-organic frameworks, MOFs) παράγονται από φυσικά συστατικά δεν είναι μόνο μη τοξικά αλλά και περιβαλλοντικά ουδέτερα.

Η ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύεται κατά την κατασκευή τους είναι απειροελάχιστη και αντισταθμίζεται από εκείνη που απορροφούν. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το υλικό είναι βρώσιμο (αποτελείται από βρώσιμες “νανοδομές”), μη τοξικό και έχει γεύση αλμυρών μπισκότων.
Τα υλικά συνίστανται από συμμετρικά τοποθετημένους, σαν συρματοπλέγματα, κρυστάλλους που δημιουργούν ένα πορώδες πλαίσιο με δυνατότητα να συλλαμβάνει και να απορροφά αέρια. Επίσης έχει αναπτυχθεί μέθοδος εντοπισμού της εξάντλησης της απορροφητικής ικανότητας των κρυστάλλων.
Οι ερευνητές δηλώνουν πως θα συνεχίσουν την εξέλιξη των υλικών με στόχο να βελτιώσουν την απόδοση, ώστε να βρουν εμπορικές εφαρμογές.
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr/2011/09/29/aporofisi-anthraka-systatika/

Σχόλια