Δασικοί χάρτες: τροπολογία ανοίγει τον δρόμο για επανεξέταση.

 
Τον δρόμο για την επανεξέταση δασικών χαρτών, οι οποίοι έχουν κυρωθεί, ανοίγει μια σειρά τροπολογιών που κατέθεσε την Πέμπτη στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας tovima.gr.

Στο μεταξύ, ερωτηματικά δημιουργούν οι διατάξεις που προωθούνται καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ότι το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαίωμα κυριότητας σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, επιτρέπουν τη μετεγκατάσταση ελαιοτριβείων σε δάση και ετοιμάζουν το έδαφος για την πετρελαιοκίνηση.
Ειδικότερα οι διατάξεις προβλέπουν ότι:
- μετά την τμηματική ή ολική κύρωση ενός δασικού χάρτη, κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η αναμόρφωσή του με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που θα υπαχθούν ή θα πάψουν να υπάγονται στο δασικό νόμο, ή εκείνων που εσφαλμένα αποτυπώθηκαν.
- δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό Περιβάλλοντος με απόφασή του να αναθέσει σε ιδιώτες την εξέταση των αντιρρήσεων για έναν δασικό χάρτη που έχει αναρτηθεί.
- το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις οι οποίες δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.
- επιτρέπεται η μετεγκατάσταση νομίμως λειτουργούντων ελαιοτριβείων σε δάση και δασικές εκτάσεις εφόσον οι περιοχές όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις τους εντάχθηκαν στο σχέδιο πόλης.
- με υπουργική απόφαση θα διευκρινιστούν τα όρια εκπομπής καυσαερίων βάσει των οποίων θα μπορούν να κυκλοφορούν πετρελαιοκίνητα οχήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
- καταργείται η εισφορά σε γη για τουριστικές επενδύσεις.
- θεσπίζεται η δυνατότητα επέκτασης και λειτουργίας του νεκροταφείου Αργυρούπολης κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αυξάνεται το χρονικό διάστημα υποβολής των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών από 45 ημέρες σε 60 ημέρες, ενώ παρέχεται η δυνατότητα κατάθεσης αντιρρήσεων και στις Διευθύνσεις Δασών.
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr/2011/10/14/dasikoi-xartes-tropologi/

Σχόλια