Πέντε... Γερμανίες η τρύπα του όζοντος στην Αρκτική.

Πέντε... Γερμανίες η τρύπα του όζοντος στην Αρκτική
Η τρύπα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Ρωσία και από περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας.Η μεγαλύτερη τρύπα στο στρώμα του όζοντος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βόρειο Ημισφαίριο παρουσιάστηκε φέτος πάνω από την Αρκτική λόγω του παρατεταμένου ψύχους. Στο μέγιστο σημείο της η τρύπα είχε μέγεθος 2 εκατ. τετρ. χλμ., δηλαδή όσο πέντε φορές η έκταση της Γερμανίας.

"Η χημική καταστροφή του στρώματος του όζοντος πάνω από την Αρκτική στις αρχές του 2011 ήταν για πρώτη φορά από τότε που την παρατηρούμε στα ίδια επίπεδα με εκείνη στην Ανταρκτική" επισήμαναν οι επιστήμονες της NASA στην έκθεσή τους στο περιοδικό "Nature". Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τρύπα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Ρωσία και από κάποιες περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν ενδεχομένως εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.
Από τη δεκαετία του '80 οι επιστήμονες καταγράφουν κάθε καλοκαίρι την ύπαρξη τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική που κάποια έτη κάλυπτε ολόκληρη την ήπειρο και έφτανε και στη Λατινική Αμερική. Η αντίστοιχη στην Αρκτική ήταν πάντα πολύ μικρότερη, μέχρι τον φετινό Μάρτιο, όταν ένας συνδυασμός ισχυρών συστημάτων ανέμου και χαμηλών θερμοκρασιών δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την αραίωση του στρώματος του όζοντος. Επειδή η κλιματική αλλαγή οδηγεί τις τελευταίες δεκαετίες σε πιο κρύους χειμώνες στην Αρκτική, οι επιστήμονες της NASA θεωρούν ότι τα επόμενα έτη θα υπάρξει σοβαρή απώλεια στο στρώμα του όζοντος.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=63423145

Σχόλια