Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2011

Απαλλοτριώσεις θα γίνουν στην Καστοριά για «Αστική Αναζωογόνηση» από το Πράσινο Ταμείο (επενδύσεις 400 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα)‏ .


Με απόφαση του κ. Παπακωνσταντίνου, μετά από εισήγηση του ΔΣ του Πράσινου Ταμείου, έχουν ήδη δεσμευθεί 36 εκατ. ευρώ για απαλλοτριώσεις σε Ρέντη, Αθήνα, Αιγάλεω,Κορωπί, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, Περιστέρι, Αλιμο, Ν. Ιωνία, Χαιδάρι και εκτός Αθηνών σε Καλαμάτα, Καστοριά, Καβάλα, Μενεμένη και Τρίπολη. Ακόμη 1 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για τη...στήριξη φορέων προστατευόμενων περιοχών (εθνικά πάρκα, δρυμοί, λίμνες κ.α.).

Από τα 400 εκατ. των δαπανών που προγραμματίζονται ως το 2014, τα 200εκατ. θα διατεθούν για το πρόγραμμα «Αστική Αναζωογόνηση» που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές κατοικίας, εγκαταλελειμμένες ζώνες πρώην παραγωγικών δραστηριοτήτων στον αστικό ιστό, καθώς και σε περιοχές με προβλήματα κοινωνικής, οικονομικής καιπεριβαλλοντικής υποβάθμισης.

Την έναρξη εφαρμογής των προγραμμάτων του Πράσινου Ταμείου ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Για την τετραετία 2011 - 2014 προβλέπονται επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ελεύθερων χώρων,αναπλάσεις κτηρίων και περιοχών καθώς και για την πρόληψη των δασικώνπυρκαγιών.Οι παρεμβάσεις αυτές μεταφράζονται, μεταξύ άλλων, σε διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων, απελευθέρωση πεζοδρομίων, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές, φωτισμούς, εξοικονόμηση ενέργειας, αποκατάσταση - ανακαίνιση κτιρίων και επανάχρηση.

Η χρηματοδότηση για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών (βελτίωση οδικού δικτύου, αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμοί κ.α.) φθάνει τα 45 εκατ. ευρώ, ενώ 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται να διατεθούν για την απόκτηση και διαμόρφωση ελεύθερων χώρων στις πόλεις, δηλαδή για την αποζημίωση των ιδιοκτητών προκειμένου να προχωρήσουν απαλλοτριώσεις ακινήτων που θα μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους.
AΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
www.mpetskas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ