Γεωθερμία: Νέος γύρος παραχωρήσεων δικαιωμάτων για έρευνες.


 
Σε νέο γύρο παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας Γεωθερμικού Δυναμικού Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων προχωρά το Υπουργείο Περιβάλλοντος με  απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός  Γιάννης Μανιάτης.


Ο νέος Δημόσιος Διεθνής Πλειοδοτικός Διαγωνισμός που προκηρύσσεται, αφορά στις περιοχές Ακροποτάμου Καβάλας, Λεκάνη Σπερχειού, Σουσάκι Κορινθίας και τη νήσο Ικαρία.
Οι περιοχές αυτές, είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη Γεωθερμικών πεδίων κατάλληλων για ηλεκτροπαραγωγή.
Η έρευνα θα περιλαμβάνει εξειδικευμένες ερευνητικές εργασίες και θα ολοκληρωθεί με την ανόρυξη γεωτρήσεων, το βάθος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2000 μέτρα.
Σε πρώτη φάση προβλέπεται να επενδυθούν περίπου 100 εκατομμύρια € και εφόσον τα αποτελέσματα των ερευνών αποβούν θετικά, η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής θα ανέλθει σε τουλάχιστον 50 εκατ. € ανά μονάδα.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στην εποχή της σημερινής δυσμενούς συγκυρίας, οι επενδύσεις στην Πράσινη Ενέργεια αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και εξόδου της χώρας από την κρίση. Σχεδιάζουμε να γίνει η Ελλάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, εξαγωγός πράσινης ενέργεια, στο πλαίσιο του προγράμματος “HELIOS”. Σήμερα με την Γεωθερμία κλείνουμε έναν κύκλο που άνοιξε η Κυβέρνηση, προκειμένου το Γεωθερμικό δυναμικό της χώρας να αποτελέσει πόλο έλξης σημαντικών επενδυτικών κονδυλίων και παράγοντα ισόρροπης περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης».
Για το ίδιο θέμα, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε :
«Μετά την επιτυχή έκβαση του πρώτου γύρου παραχωρήσεων στις περιοχές Έβρου, Νέστου, Σαμοθράκης και Χίου που αναμένεται άμεσα να επενδυθούν περίπου 200 εκατ. Ευρώ, το ΥΠΕΚΑ συνεχίζει τις συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ανεξάντλητη και φιλική προς το περιβάλλον Ανανεώσιμη Πηγή Ενέργειας, σε περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη Γεωθερμικού δυναμικού Υψηλών Θερμοκρασιών».
Τα χαρακτηριστικά των 4 προς εκμίσθωση για έρευνα περιοχών, είναι τα ακόλουθα :
1. Περιοχή Ακροποτάμου Καβάλας: βρίσκεται στο ομώνυμο ακρωτήριο δυτικά της πόλης της Καβάλας. Στην περιοχή έχει εντοπιστεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών (45ο – 90ο C) σε βάθη μεταξύ 185 και 515 m. Τα στοιχεία από τη μελέτη αυτού του πεδίου, υποστηρίζουν την πιθανότητα τροφοδοσίας του από βαθύτερο γεωθερμικό ταμιευτήρα υψηλότερης θερμοκρασίας.
Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής εκτιμάται σε 4-10 MWe εγκατεστημένης ισχύος και 80-200 MWth θερμικής ενέργειας. Η τεχνολογία που προσφέρεται είναι αυτή του  δυαδικού κύκλου τύπου ORC ή Kalina.
Το νερό ως παραπροϊόν έχει συνήθως θερμοκρασία μεταξύ 70-80ο C και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες θερμικές χρήσεις όπως θέρμανση οικιών, θερμοκήπια, ιχθυοκαλλιέργειες, κ.α. αυξάνοντας το όφελος από τη Γεωθερμία. Δηλαδή, στην περίπτωση αυτή έχουμε Συνδυασμένη Παραγωγή Θερμότητας και Ηλεκτρισμού.
2. Λεκάνη Σπερχειού:. Αποτελεί μία μεγάλη ρηξιγενή Λεκάνη. Καλύπτεται με αποθέσεις του Σπερχειού ποταμού. Υπάρχει έντονη τεκτονική και ενεργές εκδηλώσεις υδροθερμικής δραστηριότητας (Καμένα Βούρλα, Θερμοπύλες-Λουτρά Πλατυκάμπου), ενώ έχει βεβαιωθεί από το ΙΓΜΕ γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών της Δαμάστας, καθώς και το γεωλογικά ανάλογο στη Χερσόνησο Λιχάδων στη β. Εύβοια.
Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής είναι 4-10 MWe εγκατεστημένης ηλεκτρικής ισχύος και 80-150 MWth θερμικής.
Με τη χρήση της ίδιας τεχνολογίας είναι δυνατή η ετήσια παραγωγή 25-60 GWh ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, το απορριπτόμενο νερό από την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες χρήσεις, προσφέροντας σημαντικό οικονομικό όφελος και εξοικονόμηση ενέργειας από συμβατικές πηγές, με παράλληλη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2).
3. Ευρύτερη περιοχή Σουσακίου Κορινθίας: Από τη δεκαετία του 1970 ερευνήθηκε διαδοχικά από τη ΔΕΗ και το ΙΓΜΕ. Αποτελεί την ΒΔ απόληξη του ηφαιστειακού τόξου του νοτίου Αιγαίου. Έχει εντοπιστεί και βεβαιωθεί γεωθερμικό πεδίο χαμηλών θερμοκρασιών. Στο πεδίο αναπτύσσονται δύο θερμοί υδροφορείς. Ο πρώτος σε βάθος από 50 – 200 μ. με θερμοκρασίες 60 – 76ο C. Ο δεύτερος σε βάθος 600 – 900 μ. με θερμοκρασία 75ο C και παρουσία αερίων (CO2 και Η2S).
Η περιοχή είναι διασυνδεδεμένη με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ενέργειας. Το εκτιμώμενο δυναμικό ηλεκτροπαραγωγής μπορεί να φθάσει τα 5 MWe και 150 MWth θερμικής ισχύος.
4. Νήσος Ικαρία: Γνωστή για την ύπαρξη πολλών θερμομεταλλικών πηγών από την αρχαιότητα, όμως δεν έχει ερευνηθεί συστηματικά για το γεωθερμικό δυναμικό της. Ωστόσο, τα γεωχημικά στοιχεία τόσο από τις μελέτες των θερμών πηγών όσο και από ευρύτερες μελέτες του χώρου του ΝΑ Αιγαίου, συνηγορούν στην ύπαρξη βαθύτερων γεωθερμικών ταμιευτήρων. Οι θερμότερες από τις πηγές έχουν μετρηθεί στους 55ο C.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr/2011/09/08/ypeka-gewthermia-ereynes/

Σχόλια

Ο χρήστης Γεωθερμία είπε…
Τα κύρια πλεονεκτήματα της αβαθούς γεωθερμίας είναι:
+ Αξιόπιστη τεχνολογία φιλική προς το περιβάλλον χωρίς εκπομπές αέριων ρύπων
+ Άντληση δωρεάν ενέργειας από το υπέδαφος για θέρμανση και ψύξη κτιρίων, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.
+ Εξοικονόμηση 75% της ενέργειας που απαιτείται για θέρμανση και 40% για δροσισμό-ψύξη ενός κτιρίου.
+ Μείωση των δαπανών της κατοικίας για θέρμανση και κλιματισμό από 25-75% .
+ Χαμηλό κόστος συντήρησης εγκατάστασης και εξοπλισμού. Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας δεν παρουσιάζουν βλάβες μετά από παρατεταμένη χρήση όπως ορισμένα συμβατικά συστήματα.
+ Απουσία θορύβου κατά την λειτουργία της.
+ Παρέχουν υψηλής ποιότητας άνεση στους εσωτερικούς χώρους.
+ Απαιτείται μικρότερος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε σχέση με το συμβατικό λεβητοστάσιο. Δεν απαιτείται λέβητας, δεξαμενή πετρελαίου, ή καπνοδόχος, ενώ δεν απαιτείται αερόψυκτος ψύκτης για τον κλιματισμό του κτιρίου.
+ Μεγαλύτερη ασφάλεια σε σχέση με μία εγκατάσταση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.