WWF Ελλάς: «στάχτη» το 9% του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης στον Έβρο.


 
Η πυρκαγιά στον κεντρικό Έβρο ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου 2011 και τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο στις 28 Αυγούστου. Σύμφωνα με την πρώτη επιτόπια καταγραφή του WWF Ελλάς, η έκταση που επηρεάστηκε από την πυρκαγιά ανέρχεται σε περίπου 60.197 στρέμματα εκ των οποίων τα 38.230 βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου (9% της συνολικής έκτασης του ΕΠ).


Η επόμενη ημέρα αποκαλύπτει ένα μωσαϊκό καμένων και άκαυτων εκτάσεων, με τις δεύτερες να αποτελούν το 20-25% περίπου της συνολικής έκτασης. Οι εκτάσεις αυτές διασώθηκαν είτε λόγω των προσπαθειών πυρόσβεσης, ή λόγω της ύπαρξης μικτών ή και αμιγών συστάδων πλατύφυλλων που καθυστέρησαν και τελικά απέτρεψαν την έντονη καύση.
Το επόμενο διάστημα το WWF Ελλάς θα ολοκληρώσει την αναλυτική αποτίμηση της έκτασης καθώς και της κατάστασής της, με τη βοήθεια και δορυφορικών εικόνων.
Αν και θα ακολουθήσει συστηματική παρακολούθηση των ειδών και των οικοτόπων, η ζημιά στη βιοποικιλότητα και στη σύνθεση των βιοτόπων του ΕΠ Δαδιάς εκτιμάται αρχικά ως μέτρια, καθώς στη μεγαλύτερή τους έκταση τα δάση ήταν νεαρά και πυκνά. Εντός Εθνικού Πάρκου από την πυρκαγιά επηρεάστηκαν μικτά δάση κωνοφόρων-πλατύφυλλων κυρίως νεαρά πευκοδάση από αναδασώσεις μαζί με ώριμες δρυς (43%), δάση πλατύφυλλων (35%), δάση κωνοφόρων (10%), μερικώς δασοσκεπείς εκτάσεις (7%), αγροτικές εκτάσεις (4,8%) και ανοίγματα (0,2%). Κάηκαν ολοσχερώς κάποια ώριμα πευκοδάση στις περιοχές Ιτέα, Βυρίνη και στις πλαγιές πάνω από το Μέγα Ρέμα, καθώς και μικτά ώριμα πευκοδάση με δρυς, βλάστηση πολύ σημαντική για τη βιοποικιλότητα. Τα ώριμα αυτά πευκοδάση συνόρευαν επιπλέον με καλλιέργειες και είχαν ιδιαίτερη σημασία για τα αρπακτικά πουλιά, τα θηλαστικά, τα μικροθηλαστικά και τα ερπετά.
Τα αρπακτικά πουλιά επηρεάστηκαν είτε από την απώλεια βιοτόπου φωλιάσματος ή από την προσωρινή για ορισμένα είδη, απώλεια βιοτόπου τροφοληψίας. Επηρεάστηκε το 12-15% του πληθυσμού των επικρατειακών αρπακτικών πουλιών τα οποία κατανέμονται σε μεγάλους πληθυσμούς εντός του Εθνικού Πάρκου (πάνω από 20 ζευγάρια). Τα υπόλοιπα είδη που διατηρούν μικρούς πληθυσμούς (λιγότερο από 10 ζευγάρια) επηρεάστηκαν στο 25-30% του συνολικού τους πληθυσμού.
Ειδικότερα όσον αφορά τον μαυρόγυπα, επηρεάστηκαν δυο φωλιές που αποτελούσαν επί δεκαετίες ένα μικρό πυρήνα 2 επικρατειών στο νότιο μέρος του Εθνικού Πάρκου, σχετικά αποκομμένο από τους κύριους πυρήνες φωλιών που βρίσκονται στην αυστηρή ζώνη προστασίας του Πάρκου. Από την πυρκαγιά κάηκε η μια φωλιά που το ένα από τα δυο ζευγάρια μαυρόγυπα χρησιμοποιούσε για περισσότερα από 15 χρόνια.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η φωτιά έκαψε το 50% των δέντρων του σπάνιου και απειλούμενου είδους αγριομηλιάς Eriolobus trilobatus (εριολόβος η τρίλοβη). Ο μοναδικός πληθυσμός του είδους στην Ευρώπη εντοπίζεται στο Νότιο Έβρο όπου σύμφωνα με τις έρευνες του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης έχουν καταγραφεί συνολικά μόνο 40 ώριμα δέντρα, τα περισσότερα νότια του Εθνικού Πάρκου, και σε περιοχή όπου δυστυχώς η φωτιά κατέκαψε τις πλαγιές.
WWF Ελλάς
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr/2011/09/02/wwf-hellas-evros/

Σχόλια