Ηλιοθερμικός σταθμός φιλικός προς το περιβάλλον‏.

Ηλιοθερμικός σταθμός ισχύος 38 MW στη θέση «Πλαγιές» Αθερινόλακκου, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου της εταιρίας «NUR-MOH Α.Ε. συμφερόντων Βαρδινογιάννη και της NUR, θέτοντας αυστηρούς όρους για την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού που είναι βέβαια φιλικότερος προς το περιβάλλον αλλά με πολλές γκρίζες...ζώνες!

Και αυτά τα «ανοιχτά» ζητήματα όπως οι 21.000 καθρέπτες, ο λέβητας με τους 540 βαθμούς, ο πύργος των 140 μέτρων και το...καυτό νερό προσπαθεί να αντιμετωπίσει η διοίκηση.

Ο ηλιοθερμικός σταθμός θα αποτελείται από ηλιοστάτες οι οποίοι ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία σε έναν κεντρικό συλλέκτη που βρίσκεται στην κορυφή ηλιακού πύργου και θερμαίνουν υγρό μέσο με το οποίο γίνεται παραγωγή θερμού ατμού ο οποίος τελικώς χρησιμοποιείται σε στρόβιλο-γεννήτρια για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του σταθμού παραγωγής ανέρχεται σε 38 MWe. Η μέγιστη αποδιδόμενη στο δίκτυο ισχύς ανέρχεται σε 38 MWe. Ο ηλιοθερμικός σταθμός δεν περιλαμβάνει σύστημα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας. Ο σταθμός χρησιμοποιεί την τεχνολογία πύργου ισχύος LPT-550 με επίπεδα κάτοπτρα.

Ο προτεινόμενος Η/Θ σταθμός θα αποτελείται από ένα ηλιακό πεδίο, το οποίο περιλαμβάνει έναν πύργο ισχύος που περιβάλλεται από μια συστοιχία ηλιοστατών εγκατεστημένους σε θέσεις που μεγιστοποιούν την πυκνότητά τους και το βαθμό αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας ανά τετραγωνικό μέτρο διαθέσιμης γης.

Οι ηλιοστάτες αποτελούν στερεωμένα επίπεδα γυάλινα κάτοπτρα που αυτόνομα παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου μεγιστοποιώντας έτσι την αντανάκλαση των ακτινών του πάνω στον ηλιακό λέβητα-συλλέκτη ο οποίος βρίσκεται στον πύργο ισχύος.

Κάθε ηλιοστάτης έχει δύο κάτοπτρα συνολικής επιφάνειας ανάκλασης περίπου 14 m2. Το σύνολο των ηλιοστατών στο ηλιακό πεδίο θα είναι περίπου 21.000. Ο ηλιακός συλλέκτης- λέβητας βρίσκεται τοποθετημένος πάνω στον πύργο. Στον πύργο μπορεί με την υπάρχουσα τεχνολογία να παραχθεί ατμός με μέγιστη πίεση έως 165 bar και θερμοκρασία έως 540 βαθμούς Κελσίου!

Ο ατμός που παράγεται στον ηλιακό λέβητα συγκεντρώνεται και οδηγείται στον ατμοστρόβιλο που είναι συνδεδεμένος με την ηλεκτρογεννήτρια όπου και παράγεται ηλεκτρική ενέργεια.
Στον σταθμό περιλαμβάνεται ένα εφεδρικό σύστημα με δύo συμβατικούς λέβητες που τροφοδοτεί ακαριαία με συμπληρωματική παροχή ατμού τον ατμοστρόβιλο σε περίπτωση προσωρινής μείωσης της παροχής ατμού από τον ηλιακό λέβητα.

Ο κάθε λέβητας είναι τυποποιημένος και έχει ονομαστική ισχύ για την παραγωγή 7 MWe ο μικρός και 30 MWe ο μεγάλος χωρίς τη συμβολή του ηλιακού πεδίου.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=361138&cid=17

Σχόλια