Σε κλοιό βωξίτη.

 
Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αμφισσας κατέθεσαν προχθές τα μέλη της Κίνησης Πολιτών για τη Σωτηρία της Γκιώνας, καταγγέλλοντας τον ανεξέλεγκτο τρόπο εκμετάλλευσης βωξίτη από ιδιωτικές εταιρείες.
 
Οπως αναφέρουν, την Παρασκευή 17/6/2011, περί τις 4.00 μ.μ., σημειώθηκε ανεξέλεγκτη έκρηξη σε μεταλλευτική εκμετάλλευση βωξίτη σε κορυφή πλησίον του «Αϊ-Βασίλη», στη θέση εξόρυξης «Υπόλοιπο Νερά 5-6-7». Από την έκρηξη προκλήθηκε κατολίσθηση και καταστράφηκε μικρό αλλά ουσιώδες τμήμα του αρδευτικού δικτύου του Δημοτικού Διαμερίσματος Καστελλίων του Δήμου Δελφών.
 
Ζημιές υπέστη επίσης ο επαρχιακός δρόμος Καστελλίων-Καλοσκοπής και υπήρξε κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα, τους διαβάτες (το σημείο είναι χώρος περιπάτου), τα εγγύς ευρισκόμενα ποιμνιοστάσια και το ζωικό κεφάλαιο αυτών.
 
Τέλος, σημειώθηκε ζημιά στο ανάγλυφο του βουνού, στη δασοκάλυψη της πλαγιάς και στα πλατάνια της κοίτης του Κηφισού ποταμού.
 
Απειλές
 
«Επειδή η μέχρι τώρα εμπειρία με έχει διδάξει ότι στο νομό Φωκίδας η εκμετάλλευση του βωξίτη γίνεται ασύδοτα, ανεξέλεγκτα και ληστρικά, καταφεύγω σε σας με την ελπίδα ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη θα αποδώσει τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και η έρευνά σας θα αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς, φάρο αλλά και ασπίδα προστασίας για όλους εκείνους που μάχονται για το δίκαιο, τις ζωές τους, τις περιουσίες τους, την αξιοπρέπειά τους, το περιβάλλον και κυρίως για το δικαίωμα να ζουν ως ελεύθεροι πολίτες», τονίζει στη μηνυτήρια αναφορά του το μέλος της κίνησης, Παναγιώτης Ζαχ. Μακρής.
 
Κατήγγειλε μάλιστα ότι τα μέλη της κίνησης δέχονται συνεχώς απειλές για τη ζωή τους επειδή προσπαθούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και να αποτρέψουν την καταστροφή σε πείσμα των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στο βουνό.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ecofinder.gr/news

Σχόλια