Πόσα φυτά συνθέτουν τη χλωρίδα της Ελλάδας;

Αν και η Ελλάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, δυστυχώς αυτή η ερώτηση δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί με ακρίβεια παρά μόνο κατά προσέγγιση. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η απάντηση είναι ότι περίπου πάνω από 6.000 είδη και υποείδη συνθέτουν τη χλωρίδα της Ελλάδας.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ελλάδα κατέχει το 6% της έκτασης της Μεσογείου, αλλά το 26% της Μεσογειακής χλωρίδας με υψηλό ποσοστό ενδημισμού (~17-20%), αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντική είναι η έλλειψη ενός ολοκληρωμένου καταλόγου φυτών για την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.
Την ακριβή απάντηση σε αυτό το σημαντικό ερώτημα θα έρθει να δώσει η έκδοση του πρώτου ολοκληρωμένου καταλόγου των φυτών της Ελλάδας. Η έκδοση του καταλόγου αποτελεί πρωτοβουλία της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας μέσω της συγκρότησης Επιτροπής Συντονισμού για την κατάρτιση ενός επεξεργασμένου και με σχόλια καταλόγου Φυτών της Ελληνικής Χλωρίδας. Στην Επιτροπή Συντονισμού συμμετέχουν πολλοί βοτανολόγοι της Ελλάδας, εκπροσωπώντας όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας, καθώς και ξένοι ερευνητές αναγνωρισμένου επιστημονικού κύρους με μακροχρόνια εμπειρία στη μελέτη της ελληνικής χλωρίδας.
Στην Πρέσπα και συγκεκριμένα στα γραφεία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), στις 24 Ιουνίου, υπογράφθηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας, της Επιτροπής Συντονισμού και του Βοτανικού Μουσείου του Βερολίνου βάσει της οποίας προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα για την έκδοση του καταλόγου τον Ιούνιο του 2012. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Συντονισμού συμμετέχουν εθελοντικά, ενώ η έκδοση χρηματοδοτείται από το Βοτανικό Μουσείο του Βερολίνου. Τα μέλη της Επιτροπής είναι οι: Καθ. Παναγιώτης Δημόπουλος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) – Συντονιστής, Καθ. Γρηγόρης Ιατρού (Πανεπιστήμιο Πατρών), Καθ. Στέλλα Κοκκίνη (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Επικ. Καθ. Θεοφάνης Κωνσταντινίδης (Ε. & Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών), Καθ. Δημήτριος Τζανουδάκης (Πανεπιστήμιο Πατρών), Prof. Αrne Strid (Ørbæk, Denmark), Prof. Erwin Bergmeier (University of Göttingen, Germany), Dr. Thomas Raus (BGBM- Frei University Berlin, Germany).
Οι άνθρωποι της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ)  είναι ιδιαίτερα περήφανοι  που η Πρέσπα επελέγη ως σημείο συνάντησης για την κατοχύρωση μίας τόσο σημαντικής συνεργασίας και αναμένουν  με ανυπομονησία την έκδοση του καταλόγου που μεταξύ άλλων θα συμβάλει σημαντικά στις δράσεις τους  για την προστασία της χλωρίδας της Πρέσπας η οποία ξεπερνά τα 1.500 είδη φυτών
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.gonatural.gr/?p=6434

Σχόλια