“Lights on Prespa”:27 Ιουλίου-1 Αυγούστου 2011 A “Tourism” Camp.


 
Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών (CTP), μία ανεξάρτητη, τοπική ΜΚΟ με έδρα στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την πΓΔΜ,  διοργανώνει μία συνάντηση νέων με τίτλο “Lights on Prespa” από τις 27 Ιουλίου έως την 1η Αυγούστου 2011, στο πλαίσιο της δράσης Transnatura.

Φέτος, ασχολούμαστε με το “Πώς θα κάνουμε τις Πρέσπες έναν πιο ελκυστικό τουριστικό προορισμό για τους νέους;“. Η δράση αυτή θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να σκεφτούν καινοτόμα και να αναπτύξουν πρωτότυπες και πρακτικές ιδέες για την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή καθώς και για τη δημιουργία νέων τουριστικών προϊόντων για νέους. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με άλλους νέους από διάφορα μέρη της Ευρώπης, θα γνωρίσουν τον πολιτισμό και τον τρόπο σκέψης τους και θα ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις.
Οι Πρέσπες είναι μια περιοχή όπου η φύση και ο πολιτισμός συναντιούνται σε μια τέλεια ισορροπία. Το ορεινό τοπίο και οι λίμνες εναρμονίζονται με το δύσκολο κλίμα και τα χωριά τριγύρω, δημιουργώντας ένα μαγικό θέαμα. Οι άνθρωποι σε καλωσορίζουν πάντα με ένα χαμόγελο στο πρόσωπό τους και είναι πάντα πρόθυμοι να μιλήσουν σε
νέα άτομα και να μοιραστούν ιστορίες για το χωριό, που θα συνάρπαζαν τον οποιοδήποτε. Η εξερεύνηση της φύσης και των ανθρώπων στις Πρέσπες είναι μια περιπέτεια που μένει σε όλους αξέχαστη.
Ωστόσο, όπως σε όλα τα χωριά της υπαίθρου, οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση στα ίδια κοινωνικά και πολιτιστικά πλεονεκτήματα, τα οποία οι νέοι στις αστικές περιοχές θεωρούν δεδομένα. Για να μπορέσει να αλλάξει αυτή η κατάσταση, είναι σημαντικό για τους νέους της περιοχής να έρχονται σε επαφή με νέους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με διαφορετικά υπόβαθρα. Με την επίσκεψη τους στις Πρέσπες, οι νέοι από το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν την περιοχή και, παράλληλα, οι νέοι των Πρεσπών θα πάρουν μια γεύση από διαφορετικούς πολιτισμούς και θα ανακαλύψουν εκ νέου τη μαγεία του δικού τους κόσμου μέσα από τα μάτια των ξένων.
Στο πλαίσιο αυτό, σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε μαζί μας σε ένα youth camp στις όχθες των Πρεσπών, όπου νέοι άνθρωποι θα συναντηθούν και θα ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και τους διαφορετικούς τρόπους ζωής τους. Το “Lights on Prespa” θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Ιουλίου εώς την 1η Αυγούστου, με στόχο να δημιουργηθούν προτάσεις για το πώς μπορεί να γίνουν οι Πρέσπες ένας πιο ελκυστικός τουριστικός προορισμός για τους νέους.
Θα διαλέξουμε 4 χωριά των Πρεσπών, θα τα επισκεφτούμε, θα μιλήσουμε με τους κατοίκους, θα μάθουμε την ιστορία, τα αξιοθέατα, τις συνήθειες και τις παραδόσεις, θα καταλάβουμε τις ιδιαιτερότητες και θα προτείνουμε ιδέες για το πώς μπορεί να δημιουργηθεί και να παρουσιαστεί μία τουριστική προσφορά που θα είναι ελκυστική για
τους νέους.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Γυμναστήριο «Πατουλίδειο», όπου θα παρέχονται όλες οι απαραίτητες εγκαταστάσεις. Εκτός από τις σχεδιασμένες δραστηριότητες, θα προετοιμάσουμε έναν ανοιχτό χώρο όπου καθένας από σας μπορεί να οργανώσει τη δική του δραστηριότητα για τους άλλους συμμετέχοντες και την τοπική κοινότητα (πχ. πολιτιστικές βραδιές με την παρουσίαση των χωρών σας, βραδιά αστρονομίας, αθλητικές δραστηριότητες κ.α.)
Παρέχουμε δωρεάν φαγητό και διαμονή, αλλά θα πρέπει να καλύψετε τις δαπάνες του ταξιδιού σας. Επιπλέον, παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας σκηνές και υπνόσακους!

 
Ο τουρισμός στις Πρέσπες
Η περιοχή των Πρεσπών είναι μια ορεινή περιοχή που βρίσκεται γύρω από τη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα και ανήκει στις τρεις γειτονικές χώρες Αλβανία, πΓΔΜ και Ελλάδα. Λόγω της θέσης της, είναι μία απομονωμένη περιοχή: το ελληνικό τμήμα περιλαμβάνει 19 χωριά, τα οποία έχουν από 1 έως 200 κατοίκους το καθένα και ο συνολικός πληθυσμός ανέρχεται στα 2500 άτομα. Τα χωριά είναι αρκετά μακριά το ένα από το άλλο, κάτι που καθιστά δύσκολες τις μετακινήσεις. Δεν υπάρχει κανένα δημόσιο μέσο μεταφοράς: λεωφορεία συνδέουν την περιοχή με την πόλη της Φλώρινας, μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα.
Ο πυρήνας της ελληνικής Πρέσπας είναι το εθνικό πάρκο που ιδρύθηκε το 1974 και είναι γνωστό για τη βιοποικιλότητά του. Αλεπούδες, λύκοι και αρκούδες βρίσκονται στο δάσος, αν και δεν είναι εύκολο να τα δεις. Οι λίμνες έχουν πολλά είδη ψαριών, συμπεριλαμβανομένων του τσιρονιού, ένα είδος σαρδέλας γλυκού νερού, και του
γριβαδιού, ένα είδος κυπρίνου. Η ορνιθοπανίδα της είναι αυτή που ανέδειξε την Πρέσπα ως ένα διάσημο προορισμό. Ένας έως δύο χιλιάδες πελεκάνοι μεταναστεύουν εδώ κάθε άνοιξη, τόσο λευκοί όσο και αργυροπελεκάνοι. Η Πρέσπα φιλοξενεί το μεγαλύτερο πληθυσμό αργυροπελεκάνων στον κόσμο. Ακόμα, είναι εύκολο να δει κανείς κορμοράνους, τσικνιάδες και λοφιοφόρα βουτηχτάρια.
Επιπλέον, η περιοχή έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Αχίλλειου στο μεγάλο νησί της Μικρής Πρέσπας, που χρονολογείται από τη βυζαντινή περίοδο, και ένα μοναστήρι του 16ου αιώνα, την Παναγία Πορφύρα. Στο χωριό Άγιος Γερμανός διατηρείται η εκκλησία του Αγίου
Γερμανού από τον ενδέκατο αιώνα, με τις τοιχογραφίες της που χρονολογούνται από την εποχή που ο τόπος ανήκε στην επισκοπή της Αχρίδας. Από ένα σημείο πάνω από το χωριό έχετε μια καταπληκτική θέα της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των δύο λιμνών. Οι Ψαράδες είναι ένα χωριό ψαράδων στη Μεγάλη Πρέσπα. Μπορείτε να
κάνετε μία βαρκάδα και να επισκεφτείτε τα ασκηταριά και να ρίξετε μια ματιά στις εντυπωσιακές τοιχογραφίες πάνω στα βράχια. Δυστυχώς, θα πρέπει να μείνετε στη μία πλευρά της λίμνης, γιατί δεν μπορείτε να διασχίσετε τα σύνορα με την πΓΔΜ και την Αλβανία. Ακόμα, οι παραλίες δεν είναι μεγάλες, αλλά είναι εύκολα προσβάσιμες. Όταν
πλησιάζει το καλοκαίρι, οι άνθρωποι επισκέπτονται τις παραλίες για να δροσιστούν.
Οι Πρέσπες βρίσκονται σε ιδανική θέση για να γίνουν ένα μοντέλο βιώσιμου τουρισμού, δεδομένου ότι έχουν ήδη αναπτυχθεί κάποιες τουριστικές υποδομές, όπως ξενοδοχεία, γραφικές ταβέρνες, όπου μπορείτε να δοκιμάσετε τα παραδοσιακά τρόφιμα, και καφέ μπαρ, όπου μπορείτε να απολαύσετε ελληνικό καφέ και φραπέ μαζί με τους ντόπιους.
Τα κέντρα ενημέρωσης βρίσκονται στον Άγιο Γερμανό, στους Ψαράδες, στο Βροντερό και στην Πύλη και οι οργανισμοί που εργάζονται για στον τομέα αυτό είναι το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών (CTP), η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών (SPP), ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, η Εταιρία Οικοτουρισμού Πρεσπών και ο Δήμος Πρεσπών.
Το Πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια αρκετά έργα με στόχο: τη συνεργασία των φορέων του τουρισμού, τη δημιουργία της Εταιρίας Οικοτουρισμού Πρεσπών, την προώθηση ενός κοινού οικοτουριστικού προορισμού με τον τίτλο «Transnatura», η δημιουργία διασυνοριακών θεματικών τουριστικών
προϊόντων και την κατάρτιση των φορέων του τουρισμού.
Δυστυχώς, ο τουρισμός έχει αναπτυχθεί μόνο σε λίγα χωριά των Πρεσπών και τα υπόλοιπα δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμα τουριστικά. Ταυτόχρονα, η περιοχή πλήττεται από τον ανταγωνισμό των παραθαλάσσιων προορισμών, οι οποίοι είναι τώρα ακόμη πιο προσιτοί από τις πλησιέστερες πόλεις (όπως Φλώρινα και Καστοριά), λόγω της
κατασκευής νέων αυτοκινητοδρόμων που τις συνδέουν με τις ακτές.
Ο τουρισμός είναι εδώ ακόμα μια μικρής κλίμακας βιομηχανία, που προσελκύει κυρίως τουρίστες από την Ελλάδα για 2-3 ημέρες, ενώ υπάρχει έλλειψη ενδιαφέροντος από τους νέους. Έτσι, η εργασία στα χωράφια και η καλλιέργεια φασολιών αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων.
Η περιοχή εξακολουθεί να υποφέρει από την απομόνωση, κάτι που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου Πολέμου (‘46-‘49) και έκανε πολλούς ανθρώπους να μεταναστεύσουν και μερικά χωριά να εγκαταλειφθούν (οι Πρέσπες ήταν ένα στρατηγικό σημείο κατά τον πόλεμο. Το χωριό Ανταρτικό, για παράδειγμα, είχε 3.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, ενώ σήμερα μόλις 100).
 
Με άλλα λόγια, αν και πλούσια σε βιοποικιλότητα, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, η περιοχή των Πρεσπών είναι μια σύνθετη, ταραγμένη περιοχή της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, όμως, μια υπέροχη κοινότητα και ιδανικό περιβάλλον για εκείνους που έχουν τη δύναμη και το κίνητρο να κοιτάξουν σε βάθος και να οδηγηθούν στο ταξίδι
της ανακάλυψης.
Τα φώτα των Πρεσπών θα λάμψουν… Θα σας δούμε στις Πρέσπες!
Για περισσότερες πληροφορίες και αιτήσεις, επικοινωνήστε μαζί μας στο lightsonprespa@gmail.com ή στο τηλέφωνο             0030-23850-51332       .
Η ομάδα του CTP
www.ctp.gr
Πώς να φτάσετε στις Πρέσπες:
Από τη Θεσσαλονίκη στη Φλώρινα:
Από τα ΚΤΕΛ “ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”:
7:30 / 10:30 / 13:00/ 15:30 / 17:00 / 20:00
Από την Αθήνα στη Φλώρινα:
Από τα ΚΤΕΛ Κηφισού:
8:00 / 20:00
Από τη Φλώρινα στις Πρέσπες:
7:00/ 13:30
Πώς να φύγετε από τις Πρέσπες:
Από τις Πρέσπες στη Φλώρινα :
8:00/ 14:30
Από τη Φλώρινα στη Θεσσαλονίκη:
6:30 / 8:30 / 11:30 / 13:30 / 15:00 / 18:00
Από τη Φλώρινα στην Αθήνα:
8:30 / 20:30
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.gonatural.gr/?p=6079

Σχόλια